Els musulmans de Badalona estrenen un oratori amb crítiques al PP

La mesquita cobreix la demanda dels fidels del barri d'Artigues

Amb uns versos de l'Alcorà es va donar ahir per inaugurat el nou oratori d'Artigues, que està situat als baixos del número 25 del carrer de Santiago i que donarà servei a la comunitat musulmana del barri i a «tothom» que així ho vulgui. I és que Mohammed Iqbal, secretari del centre islàmic Camí de la Pau, l'impulsor de l'espai, insistia uns minuts abans de la celebració oficial en la necessitat d'obrir-lo al barri, en una demostració clara de convivència entre cultures, ara que últimament s'ha tornat a criminalitzar el col·lectiu d'immigrats. «Volem que sigui un centre normal, com la resta que hi ha a la ciutat, que treballi per la convivència entre totes les religions», va assegurar.

Iqbal, que va agrair la «voluntat» de veïns i administració local en la posada en marxa de la mesquita, va demanar «diàleg» per combatre els estereotips que sovint s'associen amb els nouvinguts. «És normal que el nostre veïnat ahir tingués desconfiança. M'enorgulleix, però, que avui ens defensi», va explicar, i va demanar al PP «una pedagogia positiva». «Els demanem que aportin solucions als problemes, no que en creïn més», va dir Iqbal.

Representants polítics van acompanyar la comunitat musulmana, excepte del PP, tot i que hi van ser convidats «com els altres». Josep Pera, regidor de Ciutadania i Convivència, va celebrar l'obertura de l'oratori –que s'ha endarrerit uns mesos per culpa d'imprevistos en les obres– i va dir al respecte que és «una molt bona notícia; un exemple positiu, de cohesió social al barri». Pel que fa al rebuig del PP a la mesquita, Pera es va abstenir d'opinar no sense assegurar que cadascú defensa el seu «model». «El nostre és un model de ciutat que suma, un model de ciutat en postiu, que intenta treure el millor de cada persona per superar els problemes que tenim i que no amaguem. L'obligació i el deure de l'Ajuntament i dels polítics és donar solucions», va afirmar. Per part dels veïns, el president de l'AV d'Artigues va demanar «comunicació» i va advertir que no tot el barri està d'acord amb l'oratori.

Resant encara al ras

L'obertura de la mesquita del carrer Santiago no impedirà que la comunitat musulmana continuï resant els divendres a la plaça Camarón de la Isla, entre els barris d'Artigues i Sant Roc. Ja fa tres anys que ho fan i tant ells com l'administració local hi estan d'acord. «Ho continuarem fent perquè no hi ha possibilitats d'espai», va explicar ahir Mohammed Iqbal, del centre islàmic Camí de la Pau, el qual va recordar que eren «conscients» d'aquesta situació quan van començar a tramitar el local. «L'oratori servirà per la nostra activitat diària, però els divendres resarem a la plaça Camarón de la Isla tal com hem fet fins ara», va assegurar. De fet, aquest va ser el pacte que van fer fa dos anys el mateix centre islàmic Camí de la Pau i l'Ajuntament de Badalona. La mesquita té capacitat per a un centenar de fidels, només una desena part dels que acostumen a reunir-se per fer les oracions cada divendres a la plaça Camarón de la Isla –es calcula que s'hi apleguen cada setmana gairebé un miler de musulmans. La nova mesquita d'Artigues, que és de caire privat – «no és nostra, de moment és del banc», deia ahir Iqbal amb ironia–, té una superfície de 190 metres quadrats aproximadament i disposa de tots els «requisits legals» i dependències –lavabo i sortida d'emergència. L'espai de culte, que estarà obert tots els dies de la setmana, oferirà cursos de castellà i altres activitats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.