JOSEP MARIA RAMON

CAP DE LA UNITAT DE TRACTAMENT DEL TABAQUISME DE L'HOSPITAL UNIVERSITARI DE BELLVITGE

«No hi ha consum de tabac segur»

És categòric quan diu que no hi ha una recepta màgica per deixar de fumar. Per això cal investigar com responen els fumadors als tractaments terapèutics i farmacològics. I això és el que fa la unitat que dirigeix, que ha creat per primera vegada a Europa la figura del «pacient expert» en tabaquisme, que és una persona no professional que explica a d'altres com ha aconseguit deixar de fumar
Si fumar mata, per què no es prohibeix i fora problemes?
–«Jo sempre repeteixo que vaig contra el tabac, no contra el fumador. I històricament sabem que la prohibició total no soluciona res. L'únic que s'aconseguiria seria criminalitzar el fumador. El que sí que s'ha de fer és regular el tabac perquè sigui més difícil accedir-hi, i així hi hagi menys fumadors.»
–La regulació passa per endurir la llei i prohibir totalment fumar en llocs públics?
–«En altres països europeus van optar per aquesta via, però aquí van voler acontentar tothom, i així les coses no van bé. Espero que finalment el ministeri opti per la prohibició de fumar a tots els espais públics.»
–Els paquets de tabac porten cada vegada missatges més escabrosos. Serveixen d'alguna cosa?
–«Amb la regulació del tabac, el que s'aconsegueix no és que la gent deixi de fumar, sinó que fumi menys. Però he comprovat que la gent ja no es fixa en les advertències dels paquets.»
–I doncs, què es pot fer?
–«El preu del paquet de tabac és més important que les advertències. El més important per frenar el tabaquisme és la regulació i després, el preu del tabac i els missatges.»
–Hi ha una fórmula màgica per deixar de fumar?
–«No.»
–Hi ha un consum inofensiu?
–«No hi ha cap consum segur. Evidentment no és el mateix fumar més d'un paquet al dia que mig. Però, per exemple, les embarassades es pensen que si fumen cinc o sis cigarrets al dia estaran més tranquil·les, i no hi ha manera de fer-los entendre que no hi ha un nivell segur de consum.»
–Precisament el Dia Mundial Sense Tabac, que se celebra el dia 31, se centra en les dones i les nenes.
–«El consum de tabac augmenta entre les dones, i especialment entre les noies adolescents, que fumen més que els nois perquè els sembla que fumar els equipara amb ells i pel fals mite que fumar evitarà que s'engreixin.»
–No costa gaire trobar algú que ha deixat de fumar i s'ha engreixat.
–«És cert, però s'ha de treure importància al fet. Una persona que deixa de fumar es pot engreixar uns tres quilos, però si ho fem bé els perdrà en sis o vuit mesos.»
–Per què s'engreixen?
–Per la manera compulsiva de menjar, que no és res més que una manera que té un mateix de premiar-se per haver deixat de fumar. S'ha d'entendre molt bé que no es pot canviar una cigarreta per un pastís.»
–I s'ha d'admetre que allò de «per una cigarreta no passa res» és fals?
–«Ningú deixa de ser fumador. Quan ho has deixat, els receptors del cervell s'han desintoxicat, estan tranquils i sense desig. Però amb una o dues cigarretes es tornen a disparar.»
–Quan es recau?
–«Habitualment durant el primer mes després d'haver deixat de fumar, perquè la persona no sap gestionar les emocions sense nicotina. Després hi ha els que tenen mono nicotínic. I un altre grup és el del fumador que recau més tard per l'entorn social, per exemple fumant en un casament.»
–Hi ha fumadors que estan convençuts que deixaran de fumar tan bon punt s'ho proposin.
–«La força de voluntat ajuda, però arriba el dia que volen deixar de fumar i veuen que no és tan fàcil, perquè es tracta d'una addicció crònica.»
–La unitat de tabaquisme que dirigeix no només atén fumadors sinó que també investiga; en quina línia?
–«Hem posat en marxa un projecte nou, el del pacient expert, que és una persona que no és cap professional i que ha passat per l'experiència de deixar de fumar, i explica com ho ha aconseguit. És la primera vegada a Europa que s'aplica al tabaquisme, tot i que sí que es fa en altres malalties.»
–I quin és el balanç?
–«Només és una prova pilot i hem de demostrar que va millor que altres mètodes. Però ha estat molt ben acceptat pel fumador, es veu reflectit en el que li expliquen i, a més, es fa en el seu llenguatge.»
–Un altre dels projectes nous és el del web per deixar de fumar www.tabaquisme.cat?
–«Vam veure que molta gent no pot deixar de treballar per anar a veure un professional perquè l'ajudi a deixar de fumar. I això ens va portar al web, en què la comunicació entre el fumador i el terapeuta és en temps real. Ja hem atès més de 300 consultes.»
–Quin percentatge d'èxit té la unitat del tabaquisme?
–«Del 60% entre els nous fumadors que atenem. El 100% és impossible perquè es tracta d'una addicció.»
–Algun consell per a algú que vol deixar de fumar?
–«Que no tingui por de provar-ho. No és senzill, però tampoc tan complicat.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.