Els castells de vuit guanyen terreny

Els castells dels Castellers de Terrassa i de la Jove de Tarragona són de vuit

Va ser un aniversari rodó. Els Castellers de Terrassa van quedar més que satisfets de l'actuació d'ahir al Raval de Montserrat, en què van descarregar el primer quatre de vuit d'una temporada en què celebren 30 anys. El castell va pujar lent i el van haver de treballar de valent, però l'esforç va valer la pena i el van poder completar, acompanyant-lo, a més, del cinc de set i el dos de set.

L'actuació també va servir per veure l'estat de forma de dues colles capdavanteres, els Capgrossos de Mataró i la Joves de Valls, que ahir van tenir sort diversa. Els primers es van mostrar més que solvents amb tots els castells. Van començar l'actuació amb un quatre de vuit de postal, van continuar amb un segur tres de vuit i van acabar amb un dos de vuit amb folre que gairebé no van haver de treballar. Bona diada pels Capgrossos, que repetien l'actuació de les dues darreres diades. Així doncs, els de la camisa blau marí clamen fer un pas endavant i l'ocasió serà la seva diada d'aniversari d'aquí a dos diumenges. El cap de colla mataroní, Lluís Feliu, ja ha anunciat que aspiren a fer el tres de nou. És un panorama molt diferent del de la temporada passada, que van començar fluixos.

Alerta vermella

A la Joves, viuen una situació inversa, i ahir a Terrassa van oferir una actuació molt per sota del seu nivell. Condicionats per les baixes i per les poques camises, van començar la diada amb un quatre de vuit pesat i farcit de canvis que, totalment desquadrat, van haver de desmuntar amb dosos col·locats. A més, la lesió d'un segon en aquest castell va fer que descartessin els castells de vuit i optessin per una diada amb el cinc de set, el quatre de set amb el pilar i el tres de set, la mateixa actuació que va fer la quarta colla present a plaça, els Moixiganguers d'Igualada. La cap de colla vallenca, Helena Llagostera, confia, però, que aquesta diada sigui un punt d'inflexió, i que amb els poms de dalt renovats i cada cop més segurs, a més de les recuperacions progressives de les baixes, arribin a Sant Joan amb prou rodatge per fer front a castells de nou pisos.

L'altre punt d'interès d'ahir era Nou Barris, on la Jove de Tarragona va estrenar el tres de vuit i Barcelona va descarregar el quatre de vuit.

Xangai reobre la polèmica sobre l'antiguitat

Carles herèdia

«La Comissió de Xangai 2010 ha valorat el caràcter de la Colla Vella dels Xiquets de Valls com a colla degana del món casteller». Aquesta frase, que justificava, segons la Generalitat, l'elecció de la Colla Vella com a representant casteller a l'Exposició Universal de Xangai, ha encès altre cop la polèmica sobre l'antiguitat de les colles vallenques. La Joves no entén que l'administració catalana hagi pres partit, per primer cop, per quina colla és més antiga i que, a més, no hagi respost ni a les preguntes ni al recurs administratiu que van presentar fa tres mesos, en què van aportar tota la documentació de què disposaven, des de la Colla dels Menestrals de principi del segle XIX fins a l'actual Colla Joves, i en què demanaven un acte de desgreuge. «Si la Generalitat creu que la Vella és més antiga, ha d'aportar la documentació necessària, i si no, que rectifiqui», argumentava el president dels vermells, Josep Maria Cortés. Cortés va voler deixar clar que la Joves no es fica en l'elecció de la Vella per assistir a l'Exposició Universal, sinó que ho fa pels motius adduïts per fer-ho.

Com sembla, l'afer no s'acabarà aquí, perquè la Joves ja ha anunciat que si la Generalitat no canvia la seva actitud, estudien presentar un recurs al Sindic de Greuges o bé arribar fins al contenciós administratiu.

Per la seva banda, la Vella, que ja és a Xangai i ahir va fer el tres i el quatre de vuit, no s'amaga de considerar-se la colla degana.

De fet, les colles vallenques han tingut diferents denominacions al llarg de la història i han tingut períodes d'inactivitat. Les seves últimes refundacions van ser el 1947 per a la Vella i el 1970 per a la Joves. Si agaféssim aquest barem, però, cap de les dues colles no seria la més antiga, ja que els Nens del Vendrell daten del 1926.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.