Societat

ALBA GARCIA

DIRECTORA DEL PSVM

«Les diferents violències contra la dona tenen una mateixa arrel»

Especialista en polítiques públiques d'igualtat de gènere, actualment és la màxima responsable del Programa de Seguretat contra la Violència Masclista del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, que té com a objectiu atendre i protegir les víctimes d'agressions
Quin sentit té un programa de seguretat contra la violència masclista dins l'àmbit policial?
–«El programa és un exemple clar de política pública destinada a eradicar la violència contra la dona, un objectiu complex que reclama estratègies específiques en cada nivell d'actuació a la vegada que un ben coordinat treball en xarxa.»
–Quines són aquestes estratègies específiques pel que fa als mossos?
–«Des del programa tenim l'encàrrec de millorar la formació en temes de gènere, seguretat i violència i dissenyar el model d'atenció a les dones que pateixen tot tipus de violència. Evidentment dins de les competències pròpies de la policia però anant una mica més enllà de la pura reactivitat.»
–No es tracta només de detenir?
–«Exacte, l'objectiu és intentar evitar que es produeixi el delicte, la vulneració del dret humà, en aquest cas del dret de la dona a la seva pròpia seguretat.»
–Posar èmfasi en la prevenció potser no és el que més s'espera de la policia.
–Depèn. Els models conservadors de seguretat donen més importància a la reactivitat, a posar molts efectius i detenir molta gent. En canvi els progressistes tendeixen a diversificar la tasca policial: sense negar l'actuació davant del delicte, valoren la importància de la prevenció i la detecció precoç. Dit en termes populars, prevenir sempre és millor que curar.»
–Perquè la policia pugui desenvolupar aquesta funció preventiva ha de mantenir una certa relació de confiança amb la ciutadania?
–«Sí, i aquí hi entra el concepte de policia comunitària o de policia de proximitat, que està al costat de la gent, que explica, escolta i assessora. Ens hem de mentalitzar que a la policia no s'hi ha d'anar només a denunciar un delicte, sinó a buscar informació sobre els propis drets i sobre les mesures d'autoprotecció. Des del cos dels Mossos d'Esquadra es treballa també en col·laboració amb els grups de dones i amb altres sectors professionals per millorar precisament el circuit de la prevenció.»
–No sempre és fàcil identificar una situació de violència masclista?
–«No ho és, perquè es tracta d'un fenomen complex que adopta diferents modalitats. La llei 5/2008 dels drets de les dones a eradicar la violència masclista recull i classifica els diferents àmbits on es produeix: de la parella, familiar, laboral i social o comunitari, la qual cosa és un pas important per a la clarificació i comprensió del problema. I quan aprofundeixes una mica en l'anàlisi t'adones que totes les violències patides per la dona tenen una mateixa arrel: la desigualtat, la diferència en la valoració del que és ser home o ser dona, una diferència que es tradueix en situacions d'abús de poder i en relacions de domini i de submissió. Hi ha una violència que s'exerceix contra les dones pel sol fet de ser dones.»
–Des del programa heu publicat recentment el còmic Assegura't, destinat a la població jove i que en les pròximes setmanes es presentarà a les Terres de l'Ebre (2 de juny), Tarragona (3 de juny) i Girona (15 de juny), entre altres indrets del territori. Què pot aportar a la lluita per l'eradicació de la violència?
–«N'hem editat 30.000 exemplars i pretenem que complementi les xerrades que els Mossos d'Esquadra fan als instituts. Penso que és una molt bona eina per ajudar el jovent a detectar les situacions d'abús, control i manipulació sobre les dones i a fer-hi front. Hi surten diferents tipus de violència masclista en l'àmbit de la parella, de la família, de les agressions sexuals, de les mutilacions genitals femenines i dels matrimonis forçats, i en tot el còmic hi planen dues idees de fons: que qualsevol violació dels drets humans ens afecta com a societat i hem de cooperar per prevenir-la, i que és possible sortir d'una situació de violència masclista si es té el suport necessari.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.