Societat

La prohibició del burca als equipaments públics de Lleida afecta unes vint dones, segons l'alcalde

Aquest matí s'aprova a Lleida la prohibició d'entrar a qualsevol equipament municipal amb burca, nicab o qualsevol altre vel integral. S'arriba a la votació després que ahir es va viure a la Paeria una jornada maratoniana de reunions del govern amb els diversos grups per mirar de consensuar el text i aconseguir que una mesura tan polèmica i arriscada tingui el suport polític més ampli possible.

Finalment, la moció que per primer cop prohibeix el burca a Catalunya s'aprovarà amb els vots del PSC, CiU i el PP. En contra hi votarà ICV-EUiA, mentre que Esquerra s'abstindrà. Els tres grups que donen suport a la moció justifiquen la prohibició amb l'argument que el vel integral és una mostra de submissió de la dona que no es pot tolerar en una societat democràtica i que el deure de l'Ajuntament és protegir un dret fonamental com la igualtat de l'home i la dona. L'alcalde, Àngel Ros, reconeix que a hores d'ara el seu ús no està gaire estès, tot i que en una entrevista concedida ahir a RAC1 va assegurar que una vintena de dones el porten de manera regular a la ciutat. Però el paer en cap creu que ara és el moment d'afrontar el problema, quan encara és petit. El PP i CiU hi donen suport i de fet aquest darrer grup reclama la paternitat de la moció.

En canvi, la moció no rebrà ni un vot dels partits d'esquerra. El grup d'ICV-EUiA ha anunciat que hi votarà en contra perquè considera que la igualtat de les dones no s'aconsegueix coartant la llibertat sinó amb mesures més pedagògiques i de mediació. El mateix sosté el grup d'Esquerra a Lleida, que troba electoralista la moció i es declara contrari al vel integral però afegeix que han de ser les mateixes dones les que decideixin no portar-lo.

El president de la Diputació de Lleida i el delegat del govern a Lleida també s'han mostrat contraris a la moció que es vota avui.

LA FRASE

ÀNGEL ROS
alcalde de lleida
«Aquests dies hem xifrat en una vintena les persones que porten el vel integral. Els problemes s'han d'afrontar quan encara són petits»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.