Societat

la contra

La gran festa marítima

«Terra de Mar», a Palamós, i «Mercat del Mar» a Sant Feliu de Guíxols, atrauen visitants

Abans de l'arribada de la marabunta turística, els pobles costaners se les empesquen per oferir tota una sèrie de reclams prou atractius per convertir-se en pol d'atracció de tot aquell qui desitja disfrutar no només de sol i platja. Després de la celebració de tota una sèrie de fires i mercats eminentment medievals, ara és el torn dels festivals mariners. I si n'hi ha un que destaca per damunt la resta aquest és, sens dubte, Terra de mar, una festa de la mar de caràcter biennal que se celebra a Palamós, i que té com a gran objectiu promocionar i divulgar la cultura i el patrimoni marítim en tots els seus àmbits. En aquesta cinquena edició, s'ha posat èmfasi especial en els vaixells i els organismes d'investigació científica marina, i per això s'ha comptat amb la presència de tres vaixells oceanogràfics, concretament l'espectacular Cornide de Saavedra (de l'Instituto Español de Oceanografía) –fins a 1.500 persones van pujar-hi a bord només dissabte–, el Rígel (de l'Instituto Hidrográfico de la Marina-Armada Española) i del vaixell Thetis (d'arqueologia subaquàtica de la Generalitat). Aquests, juntament amb la representació del pailebot Santa Eulàlia i la goleta Far Barcelona, van ser les principals atraccions dels visitants d'enguany. Alguns afortunats, que prèviament s'havien allistat, van poder navegar en alguns dels velers i vaixells presents. Tota una experiència. Els que es van quedar a terra també van poder descobrir (o reviure, en algun cas) les mostres d'arts tradicionals relacionades amb la mar, com són els mestres d'aixa, els nusos mariners, la cistelleria... O fins i tot, visitar l'interessant Museu de la Pesca, que aquest cap de setmana tenia les portes obertes.

A Palamós, ahir diumenge, no només hi havia concentració de vaixells, també va coincidir amb la celebració de la 4a Concentració Motera de Palamós, que va aplegar ben bé unes 500 motos vingudes d'arreu, fins i tot alguna dels Estats Units, d'on és originària la marca de motos més present, la mítica Harley-Davidson.

Per la seva banda, a l'altre costat de la badia, a Sant Feliu de Guíxols, va tenir lloc el Mercat del Mar, una campanya de degustació emmarcada dins les campanyes Festival del mar i que també serveix per promocionar el Peix Blau Ganxó. En ella, una sèrie de restaurants del municipi van oferir una gamma variada de tastets evidentment conformats a partir de peix blau. S'ha de dir que tots van tenir el beneplàcit dels degustadors, però el que va triomfar per sobre de tots va ser el Tàrtar de salmó amb alvocat i parmentier a l'anxova, servit pel restaurant Sant Pol. Malauradament, no hi vam ser a temps de provar-lo, ja que es va esgotar als voltants del migdia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.