Pedrera d'estudiants i esportistes

El centre de tecnificació esportiva d'Amposta ja té uns 80 alumnes, majoritàriament de les Terres de l'Ebre

El d'Amposta és un dels set centres de tecnificació esportiva de Catalunya reconeguts pel Consell Superior de l'Esport de l'Estat, i forma majoritàriament joves de 14 a 18 anys, que estudien des de tercer d'ESO fins a segon de batxillerat. El centre es va posar en marxa el curs 2004/2005 i actualment ja hi ha inscrits una vuitantena d'alumnes –20 de rem, 12 de handbol femení, 12 d'esgrima, 8 de piragüisme, 12 d'atletisme i triatló i 10 de natació–. La majoria són nois i noies de les Terres de l'Ebre, tot i que també hi ha algun estudiant de Banyoles i de Barcelona. «L'objectiu del centre no és que vinguen esportistes de fora a estudiar aquí sinó que els d'aquí no hagen de marxar fora tan joves», explica Axel Müller, el director del centre, que precisa que abans els joves del municipi i de l'entorn marxaven a una edat molt jove de casa per anar a practicar rem a Banyoles o altres modalitats esportives al Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat. Tots els alumnes, excepte els de natació estan becats per les federacions, que habitualment són les que proposen els alumnes, i el Consell Català de l'Esport. «No volem ser una fàbrica de campions, tot i que hem format campions olímpics, sinó que el que pretenem és formar persones en aptituds i valors com ara la constància i l'esforç, sense regalar res a ningú», subratlla Müller. El cert és que entrar al centre de tecnificació no és fàcil i quedar-s'hi tampoc. Tots els esports que s'impartixen són no professionals, per això també es vol garantir que aquests alumnes no deixen de banda els seus estudis, fins al punt que si han de repetir curs surten del programa, per molt bons esportistes que siguen. La idea és que puguen compaginar els estudis amb la competició esportiva i per fer-ho se'ls convalida l'assignatura d'educació física i uns quants crèdits variables per entrenaments. De manera que cada dia d'11.30 a 13.30 s'entrenen, a més d'alguna tarda. A l'hora de cursar els estudis s'ha apostat per l'IES Montsià perquè és el més proper a les instal·lacions esportives. «L'ideal és que en tres o quatre minuts pugues anar de classe al teu lloc d'entrenament», especifica Müller. A més els que estan a més de vint quilòmetres d'Amposta tenen el servei de residència, per evitar el temps de desplaçaments. Actualment n'hi ha catorze que s'allotgen provisionalment a la residència de l'Agrària, fins que no es construïsca la nova. Per fer funcionar l'engranatge hi ha dos entrenadors per a cada modalitat esportiva, dos preparadors físics i fisioterapeutes, un psicòleg i una unitat de medicina esportiva.

«El més dur: ser fora de casa.»

Carla Casanova té catorze anys, fa quart d'ESO i és del Perelló, on juga amb l'equip d'handbol. Aquest és el segon any al centre de tecnificació i el segon també fora de casa, ja que es queda a la residència. Ara ja ho té superat, però diu que això és el que li va costar més l'any passat.

Practicar l'esgrima des dels sis anys

Josep Moreno, Anna Delhom i Marc Aubeso tenen entre catorze i quinze anys i són de Campredó, Moreno, i d'Amposta. Aquest és el seu primer any al centre de tecnificació i n'estan molt contents. «Ens agradaria acabar aquí i després anar a estudiar fora», diuen aquests esportistes que fan esgrima des dels sis i els nou anys.

Vuit entrenaments per setmana

Marta Gàlvez té setze anys, fa quart d'ESO i és d'Amposta, on juga amb el club d'handbol local. Per ella el més complicat és compaginar estudis i esport. Ja que al marge dels entrenaments diaris al centre de tecnificació, dimarts, dijous i divendres s'entrena amb l'Amposta. «Arribo a casa morta i sense ganes d'estudiar», afirma.

«M'estic pensant continuar.»

Marc Casanova té quinze anys, fa quart d'ESO i és de Deltebre, on pertany al club de piragüisme local. Fa dos anys que va al centre de tecnificació i per ell el més dur també és compaginar estudis i entrenament, tant que amb vista a l'any vinent es planteja deixar-ho i tornar a l'IES Deltebre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.