Societat

L'Ajuntament cedeix l'Espanya Industrial a les festes alternatives de Sants

Els organitzadors reclamaven ocupar aquest espai «de lluita veïnal» des de fa tres anys

A la plaça d'Osca arrencaven la festa alternativa de Sants amb els actes de petit format. La programació de gran format com els concerts no tenien un emplaçament fix; un any s'havia fet a les Cotxeres, un altre a Can Mantega, també havien passat pel pàrquing de la plaça de Sants, pel solar del carrer Numància i l'any passat van acabar a l'estació d'autobusos pendent, ara, d'un projecte d'urbanització.

Enguany, després de tres anys de reivindicacions, els actes de la festa major alternativa es concentraran a l'Espanya Industrial. L'assemblea va començar a pensar en aquest espai el 2007 i per la festa major de l'any següent ja van organitzar una rua alternativa que, tot i que estava previst que acabés a la mateixa Espanya Industrial, va finalitzar a la plaça de Sants. Això sí, van aconseguir fer molt xivarri, sobretot dins el consistori. I l'any passat ja van arrencar el compromís de l'Ajuntament de fer la festa alternativa de 2010 al parc de l'Espanya Industrial. «Hem aconseguit tornar al barri un espai que es va recuperar gràcies a la lluita veïnal», explicava el portaveu de l'Assemblea de Barri de Sants, Ivan Miró. Admetia, però, que les negociacions amb l'Ajuntament han estat molt dures, especialment aquests últims tres mesos. En un principi, l'assemblea volia poder ocupar el parc durant tota la setmana de festa major. L'Ajuntament, però, només els hauria ofert tres dies perquè el mateix consistori aprofitarà el parc de l'Espanya Industrial per organitzar-hi algun acte. Finalment, l'Assemblea de Barri de Sants va esgarrapar a l'Ajuntament un quart dia. Així doncs, les alternatives ocuparan el parc de l'Espanya Industrial els quatre últims dies de festa major, des de dimecres 25 d'agost i fins el dissabte 28. Tanmateix, l'Ajuntament no va voler donar l'opinió ahir sobre la cessió d'aquest espai.

Miró avançava que la programació de la festa alternativa seria «molt equilibrada entre els actes diürns i nocturns». Els concerts possiblement es faran a la pista de bàsquet del parc. Durant el dia, els actes es concentraran a l'espai que hi ha quan s'entra pel carrer de Muntadas. Allà reservaran un espai per als actes polítics i culturals, també hi haurà una espai reservat per a la fira d'entitats que aglutinarà una vintena de col·lectius de lluita social i hi haurà una zona infantil on es faran les activitats per als més petits.

Les alternatives no volen oblidar la plaça d'Osca, l'únic emplaçament que han preservat durant els últims anys. Miró deia que estan estudiant si fan algun acte social o cultural de caire més tranquil.

Eix argumental

Aprofitant que la festa alternativa recupera un equipament que ha estat i és insígnia de la lluita veïnal, l'assemblea vol centrar els actes en dues reivindicacions que marquen el dia a dia del moviment associatiu de Sants. Miró explicava que la programació de la festa major d'enguany tindrà un fil argumental marcat per l'actual lluita veïnal per recuperar Can Batlló, així com la cooperativa La Lleialtat Santsenca.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia