Societat

El tripartit tomba la moció del PP de Girona per prohibir el burca en els equipaments públics

CiU va fer costat als populars, però PSC, ERC i ICV hi van votar en contra

El PP va portar al ple de Girona, entre una gran expectació mediàtica, la necessitat de prohibir l'ús del burca i el nicab als equipaments públics, però el govern tripartit de la ciutat va rebutjar regular-ne l'ús. Veray, en la defensa de la moció, va posar en relleu que aquests elements que cobreixen el rostre de les dones són clarament «discriminatoris i lesius contra les dones».

Els grups de govern va mostrar-se molt crítics amb la moció dels populars. La regidora d'ICV, Núria Terés, va acusar que al darrere d'aquella proposta «hi havia una política d'aparador i una estratègia electoral». En una línia semblant es va manifestar el regidor Joaquim Ayats (ERC), que va assenyalar que «cal legislar contra els agressors i no a la víctima; a més, que cal que aquestes dones coneguin els seus drets i no pas evitar que puguin entrar en espais municipals».

Des del PSC, Lluïsa Faxedas va ser més contundent en acusar el PP d'aprofitar aquest debat per convertir-lo «en un motiu de confrontació, ja no només política, sinó social i cultural, que plantejada en els termes en què ho fa només pot contribuir a fomentar recels i la incomprensió mútua. Els socialistes, a més, consideren que no és l'àmbit municipal a qui pertoca regular aquesta qüestió i va traslladar al Parlament i les Corts espanyoles la tasca de regular l'ús «en la base del diàleg i el consens».

La moció del PP va rebre els vots i el suport explícit dels regidors de CiU. Des del grup municipal de CiU, Albert Riera va argumentar la seva posició subratllant que l'ús del burca o el vel integral «no són compatibles amb una societat que es basa en el dret a la llibertat» i considera que més enllà que unes quantes gironines usin el burca cal aplicar «la tolerància zero». També va acusar els grups del govern de donar uns arguments «pseudoprogressistes» per acabar rebutjant la proposta. L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, va tancar el debat considerant que el text de la moció «no aprofundia en la qüestió, que es tracta a la lleugeresa», i va refusar la proposta popular apostant per la convivència.

L'única capital que rebutja la prohibició

Veray va aprofitar la rèplica per fer notar que Girona serà l'única capital que rebutja una proposta per prohibir el burca en edificis públics i va demanar explicacions als socialistes, tenint en compte que en altres capitals la formació hi ha donat suport. Lleida va aprovar la mesura a principis de juny, mentre que Tarragona ho va aprovar en el ple municipal d'ahir al vespre. En aquest cas, la proposta la van presentar de manera conjunta el PSC i CiU, però va rebre el suport del PP. Els dos regidors d'ERC es van abstenir en la votació.

Per la seva banda, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, aprovarà entre avui i demà un decret que limita l'accés a biblioteques, mercats i centres cívics a totes les persones que vagin amb la cara coberta, amb l'argument que això impedeix identificar-les i per qüestions de seguretat.


LES FRASES

ANNA PAGANS
alcaldessa de girona (PSC)
«Penso que a cop de moció no s'arreglaran les coses i menys amb aquesta lleugeresa, perquè no ha aprofundit sobre la qüestió en el text. A Girona estem per la convivència a qualsevol lloc de la ciutat i per defensar els drets de tothom»
CONCEPCIÓ VERAY
Portaveu del pp a Girona
«No podem tolerar un pas enrere en la lluita dels drets a les dones i el vel integral no es correspon a la convivència ciutadana, limita la comunicació i és un símbol lesiu a les dones. La resta de capitals catalanes ja ho han aprovat»

Nadal parlarà amb Blanco sobre el tren

S.G-A. / D.V

Joaquim Nadal, conseller de Política Territorial i Obres Públiques, ha tret importància a les declaracions del secretari general de Transports, José Luis Cachafeiro, divendres passat, en què posa en dubte el soterrament del tren convencional a Girona a causa de la crisi. Preguntat pels periodistes en una roda de premsa ahir a la tarda a la seu del PSC, Nadal va afirmar que aquelles declaracions no el preocupaven: «Enlloc no està dit que serà així; les declaracions del secretari d'estat no són especialment preocupants. Crec que no s'aturaran les obres, perquè el túnel convencional va lligat al TAV. No hi ha intervenció al tren convencional de Girona i a Figueres que no estigui intimament lligada amb la que es prevegi per a l'alta velocitat.»

Conclusions precipitades

Va assegurar que s'han tret conclusions precipitades del que va dir Cachafeiro a Girona. Va aprofitar per anunciar que en els propers dies es podrà parlar amb més precisió, té previst reunir-se amb el ministre de Foment, José Blanco. Segons Nadal, la Generalitat vol que «l'impacte de la retallada sigui selectiu i no afecti el dèficit estructural d'obres que formen part del dèficit acumulat en aquest país des de fa temps».

Sense discussió a Girona

El tripartit de Girona ahir va declinar debatre una moció de CiU al ple en relació amb el retard que pot tenir el soterrament del tren convencional rebutjant la urgència de la proposta. Va dir que era millor preparar una moció conjunta per al ple de juliol, mentre que CiU va defensar que el tema era prou important per debatre-ho ahir mateix.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia