Societat

universitats

Només reben totes les classes en català un 2% d'universitaris valencians

El 54% dels alumnes d'ensenyament superior estudien íntegrament en castellà

Un estudi retrata la precària situació de la llengua en aquest àmbit

La majoria dels estudiants del sistema públic universitari del País Valencià, el 53,7%, reben totes les classes en castellà i, en canvi, només un 1,8% estudien íntegrament en català. La Universitat de València (UV) és la universitat que ofereix més oportunitats en aquest sentit, encara que no sobrepassa un trist 3,8%.

Aquestes són les dades més destacades d'un estudi realitzat a partir de 5.000 entrevistes a membres de les cinc universitats públiques valencianes i que ahir es va presentar a l'Acadèmia Valenciana de la Llengua amb la presència de quatre dels cinc rectors d'aquestes institucions acadèmiques. Hi va faltar el rector de l'única universitat pública valenciana amb un model docent monolingüe en castellà, la Universitat Miguel Hernández d'Elx, i en lloc seu hi va acudir el vicerector d'Estudiants, Fernando Borràs.

A la Jaume I de Castelló (UJI), a diferència de la d'Elx, un 26% de l'alumnat rep l'ensenyament exclusiu en castellà i la resta, per tant, rep alguna classe en català. Només els estudiants de la universitat castellonenca i la UV reben la meitat de les classes o més en valencià amb una freqüència significativa, un 32,6% i un 34,8%.

L'estudi, dirigit per Rafa Castelló i Artur Aparici, revela que l'oferta de cursos en català “és curta” i la plantilla disposada a assumir aquesta docència “escassa”. A més, s'hi remarca la “freqüent ruptura del compromís” del professor amb el català, ja que asseguren que el 42,4% del personal docent es passa al castellà quan algun alumne ho demana i que només manté la llengua el 36,6%.

Els autors apunten possibles solucions a la situació. En aquest sentit, reclamen que el català puntuï en la carrera docent i que es perfilin més places en aquesta llengua. El seu objectiu és que d'aquí 25 anys les dues llengües estiguin en pla d'igualtat en l'ensenyament superior del País Valencià.

97,4
per cent dels estudiants
de la Miguel Hernández d'Elx declaren que totes les classes que fan són exclusivament en llengua castellana.
2
de cada tres
professors de les universitats valencianes declaren no haver fet mai classes en llengua catalana, segons l'estudi.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia