Societat

Interior reclama més «responsabilitat» per reduir el nombre de menors ferits en la festa

El departament intensifica els missatges de prevenció, després que l'any passat unes 300 persones van resultar ferides durant la nit

D'una banda, conscienciar la població del perill d'un mal ús del material pirotècnic. De l'altra, exigir seny i «responsabilitat» a les persones adultes. Aquests són els dos grans objectius del Departament d'Interior per a la campanya Revetlles amb precaució d'aquest any, que ha tingut per primer cop la col·laboració d'una seixantena de voluntaris i de diverses associacions de diables de Catalunya, que han aportat la seva experiència en sessions formatives a centres educatius, associacions de pares i en col·lectius de gent gran. Un còmic –del qual s'han distribuït 30.000 exemplars a través del Departament d'Educació– i l'augment de difusió de la campanya de prevenció –a través de diversos anuncis publicitaris i de la distribució d'uns 30.000 pòsters i 20.000 bosses de plàstic biodegradables per portar els coets a tot tipus d'organismes– són les altres dues grans novetats de la campanya d'aquest any, que com cada any es preveu molt complicada pel gran nombre de persones que aquesta nit viuran la revetlla al carrer fins ben entrada la matinada consumint alcohol i llançant petards.

El Departament d'Interior continua apostant per la prevenció i el seny com a fórmula més eficaç per intentar reduir l'elevat nombre d'incidències que es registren cada any durant la nit de Sant Joan, una tendència a l'alça que el 2009 va acabar amb més de 3.000 avisos d'emergències, en què van resultar ferides 279 persones –deu més que l'any anterior–, que es van fer cremades lleus (127) o greus (19), traumatismes o amputacions (35) i lesions oculars (42). Fins a un total de 56 persones van arribar a ser hospitalitzades el 2009, 12 adults i 44 menors d'edat (78%), que continuen sent el sector de població amb més ferits durant la nit de la revetlla. El 2007, un 75% dels ferits van ser menors de 18 anys, gairebé el mateix percentatge que el 2008.

Desplegament de seguretat

I si no funciona ni la prevenció ni el seny, reacció. El Departament d'Interior ha preparat un ampli desplegament de seguretat per la matinada vinent que s'allargarà fins ben entrat el dia de Sant Joan. Els Mossos d'Esquadra reforçaran especialment el servei ordinari i garantiran la seguretat a la xarxa viària, mitjançant controls de trànsit, d'alcoholèmia i de drogues a les principals carreteres del país. Els Bombers de la Generalitat i els de Barcelona, per la seva banda, ampliaran el servei i prestaran una atenció especial als incendis de vegetació o als forestals, en contenidors, deixalles o fogueres que es declarin durant la matinada. També es reforçarà el personal del telèfon únic d'emergències 112 i del sistema d'emergències mèdiques (SEM), que, a més, ampliarà el servei d'ambulàncies a la ciutat de Barcelona. En total, segons dades facilitades pel departament, està previst que més de 3.200 efectius de tots els cossos vetllin per la seguretat durant la revetlla i pel pont de Sant Joan, que s'allargarà fins al cap de setmana.

«Es pot ser més responsable i gaudir igualment de la revetlla», va manifestar fa uns dies el secretari general del departament, Joan Boada, que espera tenir aquesta matinada la «col·laboració» de les persones adultes per evitar incidents.

CONSELLS DE SEGURETAT

Respectar les classes de petards i coets
Es divideixen en quatre classes. Els més grans de 16 anys poden llançar els de classe 1 i 2, i els majors d'edat, els de classe 3. Els de 4 estan reservats a professionals.
Els petards es llancen al carrer
No s'han d'encendre petards dins de casa i, als llocs on es facin revetlles, s'aconsella recollir la roba estesa i els tendals, i tancar portes i finestres.
No agafar petards amb la mà
S'han d'encendre a terra, a excepció dels coets i les bengales, que es recomana encendre a través d'algun objecte a terra. No s'han de posar en totxanes o ampolles.
No guardar coets
No guardeu els petards a les butxaques. És millor portar-los en una motxilla o bossa, i, sobretot, que no toquin el cos.
Encendre'ls un cop
Si el petard falla, no s'ha de tornar a encendre; podria explotar. A més, s'aconsella remullar els petards, perquè així s'assegura que no tornin a explotar.
Distància
Els petards i coets s'han de llançar en punts on no hi hagi gent i mantenint una distància de seguretat.
Roba de cotó
Es recomana fer servir roba de cotó. Altres teixits faciliten que en cas de guspira el foc es propagui.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia