Societat

Cunit, Mollet, Santa Coloma i Balaguer voten aquest dilluns si prohibeixen el burca

Ja han aprovat regular l'ús de vels integrals en instal·lacions municipals Barcelona, Tarragona, Lleida, El Vendrell, Manresa i L'Hospitalet de Llobregat

La regulació d'aquestes peces també està pendent de debatre's a Salt, Roses, Figueres, Palafrugell, Olot, Mataró, Vic, Sabadell, Tàrrega, Cervera, Tarrés, i el consell comarcal de la Segarra

L'Ajuntament de Cunit vota aquest matí una moció del PSC per a regular els vels integrals -burka i niqab- en instal·lacions municipals,així com una altra del PP per a prohibir-los també en el carrer. Mentrestant, Mollet del Vallès també debatrà una proposta socialista per a vetar-los en instal·lacions de la localitat, i Santa Coloma de Gramenet i Balaguer votaran sengles mocions del PP per a vetar-los en tots els espais públics.

Així, a Cunit debatran una iniciativa de l'alcaldessa i senadora del PSC, Judith Alberich, que precisament la setmana passada va votar en contra d'una moció del PP en el Senat per a demanar la prohibició dels vels integrals en tots els espais públics d'arreu de l'Estat -tot i que es va aprovar amb el suport de CIU-.

Les mocions proposades pel PP -que també es votaran a Cunit, Balaguer i Santa Coloma- insten a prohibir les peces i accessoris que “cobreixin totalment la cara i impedeixin la identificació i la comunicació visual” en el carrer i en els espais públics sense finalitats religioses, a través d'ordenances municipals i altres normatives locals.

Només contemplen excepcions en relació a festes tradicionals; per raons de seguretat en el cas de les forces i cossos policials, i per motius de salut i higiene en el treball. A més, demanen als consistoris que instin al Congrés i al Parlament a estendre la prohibició a tots els municipis.

El portaveu del PP en l'Ajuntament de Balaguer, Joan Maria Molins, ha afirmat que la pluralitat cultural i religiosa “és un valor positiu en la mesura que tots respecten uns principis de convivència comunes per a protegir la seguretat, l'ordre, la salut o els drets i les llibertats fonamentals dels altres”.

La portaveu dels populars a Santa Coloma de Gramenet, María Carmen Sáez, ha afirmat que els estrangers a Espanya han d'acceptar la plena igualtat entre homes i dones. “No podem ni hem d'anar per a enrere en qüestions de drets i llibertats”, ha argumentat, i ha replicat a l'alcaldessa de la localitat, Núria Parlon (PSC), que el debat sobre els vels integrals sí està en el carrer i s'ha d'afrontar.

L'equip de govern de Mollet del Vallès ha proposat prohibir els vels integrals tal com va anunciar l'alcalde, Josep Monràs (PSC), poc després que el Vendrell i Lleida aprovessin vetar el burka i el niqab.

Ja han aprovat regular l'ús de vels integrals en instal·lacions municipals Barcelona, Tarragona, Lleida, El Vendrell, Manresa i L'Hospitalet de Llobregat, mentre que Terrassa va acordar instar a l'Estat i a la Generalitat a establir un marc de regulació comuna. La Diputació de Lleida, per la seva banda, va aprovar donar suport iniciatives estatals per a regular el burka i el niqab.

La regulació d'aquestes peces també està pendent de debatre's a Salt, Roses, Figueres, Palafrugell i Olot; Mataró, Vic i Sabadell, així com Tàrrega, Cervera, Tarrés, i el consell comarcal de la Segarra. Així mateix, el PP durà el debat sobre la prohibició en carrers i instal·lacions municipals al Parlament en el pròxim ple.

Fins a la data, han rebutjat les mocions proposades per a regular els vels integrals els plens municipals de Girona, Esplugues de Llobregat, Reus i Sant Adrià del Besós.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia