Societat

Les columnes es podrien inaugurar l’Onze de Setembre

Es començaran a construir al mes de febrer i les obres duraran uns set mesos

Les quatre columnes que Puig i Cadafalch va construir a Montjuïc el 1919 i que el dictador Primo de Rivera va fer enderrocar el 1928, perquè eren un símbol de catalanitat, es reconstruiran a partir del mes de febrer de l’any que ve. L’Ajuntament, que ahir va presentar oficialment el projecte de construcció, confia que el monument estarà acabat en un termini de set mesos i, segons aquesta previsió, es podria inaugurar l’Onze de Setembre de l’any que ve. El piromusical de la Mercè, que tanca la festa major de Barcelona, ja podria incorporar les quatre columnes com a part de la posada en escena de l’espectacle.

Les obres per fer de nou les quatre columnes i adequar-les a l’entorn costaran uns dos milions d’euros, tal com va avançar l’AVUI en la seva edició d’ahir. El cost de l’obra i el conjunt del projecte va ser presentat ahir pel tinent d’alcalde d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona, Ramon García-Bragado, juntament amb el president del grup municipal d’Esquerra Republicana (ERC), Jordi Portabella.

Les columnes originals feien uns vint metres d’alt per dos metres de diàmetre i estaven col·locades a la plaça Amèrica, avui plaça Carles Buïgas, en el mateix emplaçament on ara hi ha la Font Màgica. En la reconstrucció es mantindrà el mateix diàmetre, però l’alçada serà de 18,7 metres perquè no sobrepassin els dos pavellons laterals de la plaça del Marquès de Foronda (Maria Cristina i Alfons XII), que també són obra de Puig i Cadafalch. La disminució de l’alçada es fa també per donar una millor perspectiva al monument.

Les torres originals s’aguantaven directament sobre el sauló de la plaça, però ara es col·locaran sobre una peanya de 20 metres quadrats de pedra del Figaró. Després del llarg litigi que ha enfrontat la Xarxa d’Entitats i l’Ajuntament, es va decidir finalment que les columnes es col·locarien en posició frontal a l’avinguda de Maria Cristina i mirant cap a les Torres Venecianes. Però el grup municipal del PP ha presentat una al·legació en què demana que es col·loquin de costat.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.