Societat

universitat

Nova tisorada de 63 milions al finançament universitari

Els centres públics només rebran un 40% dels diners corresponents aquest 2010 a la inversió per objectius

El govern defensa el creixement continuat de les aportacions globals en els últims anys

El pressupost de les universitats públiques s'haurà d'ajustar a una altra tisorada, de 63 milions d'euros. La retallada afecta el finançament variable, és a dir, les aportacions que el govern fa segons el compliment d'objectius relacionats amb la docència, la gestió i la recerca, i que varia segons el centre.

A principis d'any, el Departament d'Universitats ja va anunciar als rectors que la partida inicialment prevista per al 2010 –de 135 milions– es reduïa a menys de la meitat (45 milions). No obstant, la bona notícia és que rebrien els 60 milions pendents del finançament variable del 2009. En total, 105 milions a repartir.

Amb aquestes xifres, les universitats, segons va explicar ahir el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Antoni Giró, van començar a elaborar els pressupostos. A finals de juliol, i a les portes de les vacances abans del començament del nou curs, el govern es va reunir amb els rectors per anunciar-los una altra retallada del finançament variable: només rebrien 42 milions.

Per la UPC, signifiquen 12 milions menys. En el cas de la Universitat de Barcelona (UB), són més de 18 milions, segons el rector, Dídac Ramírez, que va destacar que “finançament variable no significa extraordinari”.

Ramírez va confiar que el govern “reconegui aquests diners en l'exercici del 2010” perquè “no és el mateix tenir tensions en la tresoreria per uns ingressos pendents de cobrament que dèficit pressupostari”.

El departament va atribuir la retallada a la situació de crisi, i va destacar que el finançament global –que suma el fix i el variable– gairebé s'ha doblat en els últims vuit anys i que el creixement mitjà anual és del 12,13%, quan la llei recollia una previsió del 7%.

Tot i ser conscients de la delicada situació econòmica general, tant Giró com Ramírez es van afegir a les crides de les rectores de la UAB i la UOC a favor d'un finançament estable.

La Politècnica abandona l'UVI financera

Malgrat la retallada del finançament variable, el rector de la UPC, Antoni Giró, va explicar que el govern ha atès la crida d'auxili econòmic que va fer davant el “delicat” estat de les finances del centre. “Ja no estem a l'UVI, sinó a la zona de malalts greus”, va assegurar Giró. Concretament, la Politècnica rebrà una injecció de 37 milions d'euros, dels quals la Generalitat –que deu a la UPC 89 milions– ja n'ha fet efectius 14 aquest mes de setembre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.