Societat

Quílez admet que va pagar suborns al cap de Ciutat Vella

Lozano va cobrar 177.392 euros en un any per un concepte sospitós, segons els Mossos

Un regidor de CiU i un altre del PSC apareixen en converses amb l'enginyer

L'enginyer Joaquín Quílez, amb bons contactes a l'Ajuntament de Barcelona, ha admès davant la titular del jutjat d'instrucció 33 de Barcelona que va pagar almenys cinc suborns al cap de Serveis Tècnics de Ciutat Vella, Helio Lozano, per “accelerar” expedients sobre llicències a comerços i apartaments turístics de clients seus. La magistrada havia fet detenir Quílez el març del 2009, en descobrir la seva vinculació amb una trama de corrupció en prostíbuls de Castelldefels i de l'Eixample, amb un funcionari implicat. Va estar uns mesos a la presó i el desembre d'aquell mateix any va tornar-lo a fer empresonar després que es va descobrir a casa seva un manuscrit sobre pagaments, que va desembocar en aquest altre cas de corrupció a Ciutat Vella pels pisos turístics. En aquesta segona detenció, el gener del 2010, Quílez va dir que l'associació Apartur va encarregar-li la tramitació d'uns 500 apartaments turístics, en una reunió en què hi havia els socis d'aquesta entitat i els caps del districte, Joan Carles Talens i Helio Lozano. Va afegir-hi que era el desembre del 2006 i ja havien entrat tots els expedients al districte però van quedar paralitzats. De sobte, els expedients van passar dels serveis tècnics als jurídics, i va ser llavors quan l'acusat “va veure la predisposició de Lozano a acceptar alguna quantitat per agilitzar-los”.

Quílez va assenyalar haver reclamat el pagament de suborns per a Lozano a cinc titulars d'apartaments turístics als carrers Correu Vell, 2 (4.000 euros); Grau i Torres, 17 (4.000); Carme, 10 (3.000); plaça Catalunya, 21 (2.000), i al carrer Hospital, 85 (2.500).

Els polítics, no imputats

En el sumari consta un informe sobre la situació econòmica del funcionari, elaborada pels Mossos en què asseguren que duia un nivell de vida més alt al dels seus ingressos. Hi detallen que entre el desembre del 2008 al novembre del 2009 Lozano va rebre al seu compte 177.392 euros en ingressos amb el concepte d'imposició a termini, a banda de “múltiples” traspassos. En les converses intervingudes a Quílez, hi ha la que té amb el regidor de CiU al districte, Víctor Badia, en què parlen de fer un negoci hoteler al carrer Balmes, 4. Curiosament, també hi estava interessat el regidor del PSC, Paco Salvador, a través de Justo Almendros, i sense que Badia ho sabés. El negoci no va prosperar i els polítics no han estat imputats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.