Societat

Diversitat onomàstica

Mohamed va ser el 2009 el nom més freqüent al Baix Empordà

La tria de noms per als nadons es mou per modes uniformadores però, analitzant el mapa comarcal, Catalunya és un trencaclosques de diversitat, tal com mostra el rànquing de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat)

Les llistes comarcals de noms més freqüents presenta una curiositat fins a cert punt significativa. Al Baix Empordà el nom de nen més utilitzat l'any passat va ser Mohamed, amb 23 nadons, i la segona posició la va ocupar el nom Marc, amb 21. En canvi, a l'Alt Empordà el líder dels noms de nens va ser l'any passat Adam, amb 21 nadons, i Mohamed es quedava en la sisena posició, amb 14 casos.

El domini total pel que fa a noms de nens correspon al de Marc, que lidera la llista general de Catalunya, amb 1.331 nadons l'any 2009, i també se situa al capdamunt del rànquing de vint comarques.

La variabilitat geogràfica és més notable pel que fa als noms de nenes. En el conjunt de Catalunya, el nom més freqüent el 2009 va ser el de Paula, amb 1.013 nenes (vegeu l'edició d'aquest diari del dia 15). No obstant això, Laia i Júlia (Julia en castellà, l'estadística no diferencia els accents) són els noms que lideren la llista dels que es posen a les nenes en set comarques; mentre que Paula només és el número u en cinc comarques. Martina encapçala la llista de noms de nenes en quatre comarques i Carla ho és en tres comarques més.

Comarques tradicionals

La Ribera d'Ebre i la Conca de Barberà mantenen la tradició amb el nom de Maria (i María) al capdavant de les llistes, mentre que les innovacions s'han d'anar a buscar a Osona, on apareix el nom d'Aya com el segon més triat per a les nenes i Jan com el setè nom en nens.

En el conjunt de la població de Catalunya, però, els noms amb més efectius continuen sent els tradicionals José (118.242), Antonio (114.936), Maria (i María, amb 114.715), Francisco (89.632) i Montserrat (87.246), segons l'Idescat. Jordi és el sisè nom masculí més freqüent, amb 74.593; mentre que el més modern Marc aconseguia l'any passat la quantitat rodona de 46.000 noms posats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.