Societat

Montilla i Hereu, trobada al Raval

El president ratifica el compromís de Catalunya amb Barcelona, i l'alcalde, el de Barcelona amb Catalunya

Visiten les obres del nou equipament cultural, que obrirà el primer semestre de l'any que ve

“És de pel·lícula”, deia Hereu des de la Filmoteca observant les prostitutes del carrer

L'alcalde Jordi Hereu va portar ahir el president José Montilla al Raval de Barcelona per escenificar que els dos homes, al contrari del que afirmen alguns, s'entenen perfectament. Aquest cap de setmana va semblar que l'un i l'altre estaven com distanciats perquè mentre el president era al Liceu amb la plana major del PSC per dir les coses importants que va dir pensant en les pròximes eleccions, l'alcalde assistia a la festa dels Súpers a Montjuïc. ¿Canviar el “súper home normal” que és Montilla pels súpers nens de TV3? No n'hi pas per escandalitzar-se, perdonin. Els polítics han d'anar on hi ha gent, i l'alcalde Hereu va anar a un estadi que n'era ple. Però bé, per dissipar suspicàcies, ahir l'alcalde i el president van passejar junts pel Raval després que abans-d'ahir es trobessin al Palau de la Generalitat. El Raval és més que un barri de Barcelona. És un símbol, és una metàfora. El símbol i la metàfora de tot un país, Catalunya, que en els últims anys ha rebut un gran nombre d'immigrants. Al Raval hi són tots representats i, per tant, que el president de la Generalitat s'hi passegi és com si visités Vic o Salt o Mataró o Terrassa. L'alcalde ho va dir i el president ho va reafirmar: la implicació del govern de la Generalitat amb el Raval equival a la implicació de tot Barcelona i, de retruc, tot Catalunya.

El Raval era fa vint anys un barri marginal abandonat per tots els governs. Ho va recordar l'alcalde. L'índex de mortalitat, va dir, hi era llavors el doble que a tot Barcelona. Ara és igual. Què ha passat mentrestant? Que l'Ajuntament i la Generalitat –de CiU, del tripartit i del govern d'Entesa– hi han invertit en millores urbanístiques, en equipaments, en centres socials... El garbuix de gent de cultures diverses és notable, al barri, i ahir es va poder comprovar mentre l'alcalde i el president pujaven rambla del Raval amunt i caminaven pel carrer de la Cera, on molts pakistanesos, marroquins, indis, s'aturaven a mirar i saludar la comitiva. Si la convivència és possible, van dir Hereu i Montilla, és perquè s'han fet les millores.

President i alcalde, acompanyats del conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, i la regidora de Ciutat Vella, Assumpta Escarp, van visitar les obres de la futura Filmoteca, amb façana als carrers del Robador i de Sant Pau. És la més gran inversió que la Generalitat fa al barri. S'inaugurarà el primer semestre de l'any que ve i acollirà cineastes i creadors artístics. Amb una armilla fluorescent i uns cascos de paleta –el de Montilla amb l'escut de la Generalitat i el d'Hereu amb el de l'Ajuntament–, les autoritats van entrar a sales de projecció i van provar les butaques. A fora, als carrers de Robador, Sant Pau i Sant Ramon, habitualment poblats de prostitutes i macarrons, la brigada de la neteja havia regat el paviment i la policia vigilava. Les prostitutes, en veure les autoritats dins de l'edifici de la Filmoteca, van fer sentir algunes imprecacions. Hereu, que és un home simpatiquíssim i tranquil, anava dient: “Això és de pel·lícula: lo de dins i lo de fora”. És el Raval.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.