Societat

La llei de l'aranès com a model de gestió lingüística

Els representants occitans de l'Estat francès aposten per estrènyer vincles amb l'Aran i treballar conjuntament en l'estandardització de la llengua

El vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Josep-Lluís Carod-Rovira, va presentar la setmana passada a París la llei de l'aranès a representants d'institucions franceses i experts de la llengua occitana. A l'Estat francès hi ha al voltant de tres milions de persones que coneixen l'occità, però l'Estat no reconeix l'oficialitat d'aquesta llengua, com sí que succeeix, en canvi, al Principat de Catalunya, gràcies a la llei de l'aranès, aprovada el mes de setembre pel Parlament en virtut del que disposa l'Estatut de Catalunya.

Els representants occitans van expressar el malestar pel tracte que l'Estat francès dóna a l'occità i han advocat per una estandardització de la llengua que, segons la vicesíndica d'Aran, Noelia Costa, s'ha de fer sense imposar una variant sobre les altres.

Per al vicepresident de la Generalitat, la llei aprovada pel Parlament de Catalunya el setembre passat és un referent de la gestió cultural que seria desitjable per als occitans de França, un país que, segons Carod, “encara té molt camí a recórrer” quant a la protecció de les llengües.

L'acte era presidit pel vicepresident, la vicesíndica, el delegat de la Generalitat a París, Apel·les Carod-Rovira, i el secretari de Política Lingüística, Bernat Joan, i hi van assistir una trentena de representants de l'administració francesa, de centres d'ensenyament de l'occità (calandretes) i d'associacions de defensa de la llengua occitana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.