Societat

castells

diada de tots sants a vilafranca

La vuitena meravella

Vilafranca descarrega el primer dos de vuit net de la història

Capgrossos entra al selecte grup de les colles de gamma extra

Sants descarrega a la primera el quatre de nou amb folre

Els Castellers de Vilafranca van tornar a fer història, i no de qualsevol manera, sinó descarregant un dels pocs mites castellers que encara se'ls resistien. Ahir els verds van fer miques la frontera de la sortida de la canalla i van descarregar el primer dos de vuit net que s'ha vist mai, un castell que molts fins i tot dubtaven que fos possible descarregar. L'assaig perseverant dels darrers anys i una execució perfecta van poder fer realitat aquesta nova proesa, l'èxit més important d'una actuació espaterrant per ella mateixa.

La jornada d'ahir, però, no va ser només històrica per als locals, sinó també per als Capgrossos de Mataró i els Castellers de Sants. L'èxit es va contagiar a aquestes dues colles, amb uns Capgrossos descarregant el dos de nou amb folre i manilles i amb els de gris completant el primer quatre de nou amb folre de la seva trajectòria. Fins i tot Lleida va fer un pas endavant com a colla, potser no pels resultats, però si per la categoria necessària per provar el seu primer castell de nou.

A una altra galàxia

Els verds estan a anys llum de la resta de colles i ahir ho van tornar a demostrar. Ja a primera ronda van descarregar un quatre de nou amb el pilar gairebé sense despentinar-se, un castell enguany només a l'abast dels de Cal Figarot. Així van poder afrontar amb la serenor necessària la ronda clau, la segona, en què s'enfrontaven a la bèstia del dos de vuit net. La lluita, però, es va decantar de seguida cap al cantó verd, i és que la torre va pujar a la perfecció, sense excessius moviments abans de la carregada. Amb una canalla ràpida, la plaça no va tardar en veure que ahir descarregarien aquest castell límit. Els terços treballaven, però se'ls veia amb forces per aguantar la sortida del pom de dalt. Dit i fet, tot Vilafranca va esclatar amb la primera torre de vuit neta descarregada. Tot seguit van atacar un repte inferior però no pas de poca importància, ja que es proposaven completar per segon cop a la història el tres de nou amb el pilar. Ahir, als verds, però, res els hi podia sortir malament, i amb una sorprenent facilitat, que només es va enterbolir a la baixada d'un tres que semblava que podia perjudicar el pilar, van descarregar el castell compost. Els components del pilar encara van tenir forces tot seguit per completar el pilar de vuit amb folre i manilles. Amb l'actuació que ja havien fet, el cap de colla, David Miret, va decidir no arriscar amb un pilar de nou que podia enterbolir una diada que ja era històrica.

Extra Capgrossos

S'ho mereixien. Després d'anar-hi al darrere durant molt de temps, els Capgrossos de Mataró van descarregar ahir el seu primer dos de nou amb folre i manilles, un passaport d'entrada al grup de les colles de gamma extra. La fita la van aconseguir en la tercera ronda, després d'haver completat un tres i un quatre de nou amb folre que aquest any ja no són un secret per a ells. Aquest cop l'encaix entre folre i manilles va funcionar i la torre no es va girar, fet que va possibilitar la carregada del castell. Amb l'aleta feta, encara els van quedar forces per defensar amb dents i ungles la baixada. La plaça sencera va ovacionar uns Capgrossos que van coincidir, des del primer fins a l'últim, a dedicar aquesta fita històrica al record de la Mariona.

El quatre ja és gris

Els Castellers de Sants es van convertir en la segona colla que aconseguia descarregar el quatre de nou folrat el primer cop que el provaven. I ho van fer en primera ronda, i amb una facilitat increïble per ser el seu primer intent. Per arrodonir l'èxit, van atacar el tres de nou amb folre, que, castigat a nivell de terços, va tenir forces, però, per carregar-se. Amb el dos de vuit van completar la millor actuació de tota la trajectòria dels de Sants.

Els Castellers de Lleida no es van poder sumar als èxits de la resta de colles a plaça, però després d'un bon quatre de vuit van provar el seu primer castell de nou. Al tres de nou, però, li falta treball, sobretot a nivell de folre. Amb sisens col·locats va cedir, i van acabar la diada amb el tres de vuit i el dos de set. Els de la Terra Ferma ja tenen feina per l'any que ve.

LA XIFRA

2d8 net
el primer descarregat
. Abans l'havien carregat sis cops Vilafranca, dos la Vella de Valls i un la Joves de Valls.

LA XIFRA

2a
millor actuació de la història,
per sota d'una altra dels verds, amb el 4d9fa, 2d9sm (c), 3d10fm (c) i el Pd8fm (c).
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.