Societat

Vilafranca destrossa el mite i fa de nou història castellera

La colla dels Castellers de Vilafranca descarreguen la torre de 8 neta en una diada de Tots Sants inoblidable

Els Capgrossos de Mataró entren al club de les colles de gamma extra amb el 2 de 9

El castell perfecte per a l'actuació perfecta. Els Castellers de Vilafranca van escriure ahir una altra pàgina d'or en la seva imparable trajectòria i a més van destrossar, aniquilar, triturar el mite que deia que la torre de 8 neta era “indescarregable”.

Els verds van descarregar ahir la torre de 8 neta i, a més, van arrodonir una autèntica obra mestra de la castellística contemporània amb el 4 de 9 amb l'agulla, el segon 3 de 9 amb l'agulla descarregat de la història castellera –el primer també és seu– i el pilar de 8. Quatre gamma extra descarregats! Si no ho hagués vist, no m'ho hauria cregut. Si a tot això hi afegim que els Capgrossos de Mataró van entrar per la porta gran en la dimensió de gamma extra en descarregar, per primera vegada, el 2 de 9, amb un comportament del folre i les manilles excepcional, podrem convergir que ahir la plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès estava envoltada de màgia. I així ho van percebre els milers d'aficionats, molts d'ells vinguts de diferents punts del país, que no donaven crèdit al que estaven veient.

Els Castellers de Vilafranca van arrencar com un tro, despatxant amb una determinació insultant el 4 de 9 amb l'agulla. Una mena de credencial que obria pas amb tots els honors al que havia de ser un episodi extremadament impactant. En el moment que els segons que havien de lluitar contra la torre de 8 neta, una serp letal que no perdona la més mínima negligència, la gernació va fer un silenci sepulcral. El que va esdevenir després va ser una execució de somni: sense màcula fins a l'entrada del dosos, amb una carregada d'escàndol i una sortida de la canalla d'una precisió insuperable.

I tota la seqüència es va produir amb un grau de concentració superlatiu i un mateix ritme, sense provocar canvis de tensió en el tronc que haurien arruïnat la gesta, atesa l'extremada sensibilitat d'una estructura que no accepta el mínim error, de ningú. Crèiem que mai veuríem la torre de 8 neta descarregada, perquè obliga a la perfecció i la perfecció no existeix...

Amb una força mental fora mida, els verds van atacar en tercera ronda el majúscul 3 de 9 amb l'agulla, una bèstia “antinatura” que solament ells havien pogut completar –l'any passat– i que ahir van dominar de principi a fi amb una autoritat senzillament envejable.

El pilar de 8 del comiat –ni calia, ni convenia ja enredar-se amb el de 9 i els puntals– va arrodonir la que no es podrà dir que és la millor actuació de la història (no supera la que van fer el 2005, amb el 2 de 9 desmanillat i el 3 de 10 carregats), però sí que és l'actuació perfecta. És una exageració, d'acord; però cal dir que ahir, els Castellers de Vilafranca van elevar la castellística a la condició de ciència, o gairebé.

Mataró, gamma extra

L'altre gran apunt històric que va deixar la inoblidable diada de Tots Sants 2010 va tenir com a protagonistes estel·lars els Capgrossos de Mataró, que a la tercera temptativa –després de les fallides de les Santes i el Concurs– van tocar el cel casteller en ser la cinquena formació que entra en la selecta elit de les colles de gamma extra.

Els camises blaves van desafiar el 2 de 9 en tercera ronda, després d'haver descarregat el 3 de 9 i el 4 de 9. Cos a cos, amb esquenes i pits perfectament compactats, la colla va formar una base irrompible per permetre que folre i manilles es poguessin parapetar per formar una rereguarda de primer nivell. I a dalt, un tronc que va combinar perfectament les tres qualitats indispensables en empreses d'aquest calibre: tècnica, coratge i instint depredador. El G-4 ja no existeix. Glòria als Capgrossos.

La jornada també va ser històrica per a uns magnífics Castellers de Sants, que van descarregar el seu primer 4 de 9 i van carregar el 3 de 9, fet que els va valer per firmar la millor actuació del seu historial. Van completar el cartell uns valents Castellers de Lleida, que per primer cop es van atrevir amb el 3 de 9, que van intentar sense èxit.

Hem fet un pas importantíssim per a al història del món casteller
David Miret
cap de colla dels castellers de vilafranca
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.