Societat

El castell perfecte

El 2 de 8 net només l'havien carregat tres colles

Els castellers de Vilafranca són els únics que poden presumir d'haver descarregat la torre de 8 neta

Els integrants de la formació ja pensen en la torre de 9 sense manilles

Catorze castellers van integrar el tronc d'una torre històrica

Fins ahir, la torre de 8 neta o 2 de 8 net era un castell que “només” s'havia pogut carregar, per tres colles: els Castellers de Vilafranca (els primers a aconseguir-ho), la Colla Vella i la Colla Joves (la primera que s'hi va atrevir). En l'assaig de divendres passat, l'últim abans de la diada, els Castellers de Vilafranca van arriscar al límit, ja que van muntar tot el tronc del castell fins a col·locar-hi l'aixecador.

Hi ha dues proves de màxim risc però determinants per preparar la torre de 8 neta. Aquesta temporada, la colla havia descarregat al pati de Cal Figarot, el seu local social, fins a una dotzena de torres de 7 netes i, a més a més, havia alçat el tronc sencer de la torre fins al penúltim pis en cinc ocasions. Divendres, però, a diferència de les altres vegades, l'estructura es va elevar sense fer ús de la xarxa de protecció per als castellers.

“Tot i el risc que això comportava, ja que una caiguda ens podia hipotecar la diada, necessitàvem una última acció contundent per acabar de convèncer tothom que es podia fer”, li va dir a l'Avui un David Miret molt emocionat. Ell, a més de ser el cap de colla dels verds, va parar el castell perfecte a segons. “La veritat és que era ara o mai”, va afegir el segon cap de colla i terç de la torre de 8 neta, Toni de Lloret, un casteller bregat en mil i una batalles.

I és que mai abans s'havia pogut ajuntar en un projecte de tanta envergadura, que deman tanta precisió i que ha implicat tot un any de moltíssimes hores d'entrenament, tant de talent i tanta voluntat castellera. “Encara no m'ho acabo de creure, però el que tinc molt clar és que l'any que ve hem d'anar a sac a intentar la torre de 9 sense manilles” va apuntar un eufòric Joan Badell, el cap de pinyes d'una colla insaciable.

El tronc de la torre de 8 neta va estar format per Jordi Bustos i Josep Esteve (baixos), David Miret i Sergi Via (segons), Toni Bach i Ignasi Pérez (terços), Tonet Sànchez i Ivó Jordà (quarts), Núria Díaz i Marta Bayó (quints), Nerea Moreno i Lucas Arias (dosos), Ariadna Miquel i Mariona Olivella (aixecadora i enxaneta). Són els catorze escollits per entrar a la història castellera per la porta gran.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.