Societat

Unitat Catalana alerta d'una ofensiva de l'Estat francès contra les “llengües regionals”

El partit nord-català considera “inadmissible” la sentència que ordena la retirada d'uns rètols en occità a Vilanova de Magalona

La formació crida a mobilitzar-se per la defensa del patrimoni lingüístic de la República

La formació rossellonenca Unitat Catalana (UC) ha denunciat el que considera una ofensiva de l'Estat francès contra les llengües minoritàries arran de la sentència recent d'un tribunal de Montpeller que ordena la retirada d'uns rètols en occità al municipi de Vilanova de Magalona, al Llenguadoc.

Aquesta resolució judicial donava la raó a la demanda interposada pel Moviment Republicà per la Salvació Pública que havia demanat la retirada de la carretera de tres cartells que indiquen el nom de la localitat en llengua occitana. El jutge va considerar que els rètols no s'adequaven al codi de circulació i generaven confusió als conductors. El magistrat assenyalava totes les inscripcions a la via pública havien de ser en francès. A més, tot i reconèixer que els ajuntaments poden utilitzar “una llengua regional”, sempre que “existeixi un interès general que ho justifiqui”, en aquest cas no s'havia demostrat que existís “un ús local suficientment antic del topònim”.

En un comunicat emès avui, la formació nord-catalana qualifica d'“inadmissible” aquesta sentència i recorda que la retolació bilingüe és una practica que existeix a tots els territoris que tenen una llengua pròpia diferent del francès i que s'aplica des de fa una vintena d'anys sense que ningú s'hi hagi oposat mai. A més, assegura que aquests idiomes estan reconeguts per la Constitució francesa com un “patrimoni de la república” i reivindica el dret dels ajuntaments a anunciar el nom de la seva ciutat “en la llengua del país”.

En la seva opinió, seria molt senzill modificar el codi de circulació per donar cabuda a la retolació bilingüe. Per això, sospiten que aquesta resolució amaga la voluntat dels qui, des de els aparells de l'Estat, busquen la desaparició dels idiomes que no siguin el francès –com el basc, el bretó, el català o l'occità– i volen aprofundir en la “repressió lingüística”.

Finalment, UC crida a tots els catalans del nord a “mobilitzar-se per defensar la seva herència lingüística: la llengua que dóna un sentit al nom de les seves poblacions, dels seus rius i de les seves muntanyes”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.