Societat

religió

El català Xavier Novell, de 41 anys, relleva Traserra al bisbat de Solsona

Serà el prelat més jove de l'Estat

Per primer cop es nomena un prevere de la mateixa diòcesi

Ja era la mà dreta del bisbe

Els progressistes en recelen

Xavier Novell i Gomà semblava que anava per pagès, ja que va estudiar Enginyeria Tècnica Agrícola a la Universitat de Lleida. Però des d'ahir és el nou bisbe de Solsona en substitució de Jaume Traserra, que el 2009, quan va fer 75 anys, va renunciar al càrrec després de vuit anys.

Novell té 41 anys, edat que el converteix en el bisbe més jove de l'Estat i, per primera vegada, ha estat triat un membre de la mateixa diòcesi. Enrique Benavent, bisbe auxiliar de València; Josep Maria Turull, vicari de Barcelona, i Norbert Miracle, rector del seminari de Tarragona, eren altres candidats, però el Vaticà ha fet cas de l'aposta de Traserra. Aquest es va mostrar molt satisfet, va elogiar la feina feta per Novell i va destacar la facilitat que li suposa conèixer bé la diòcesi.

És el cinquè bisbe català designat en set anys, fet que ha satisfet part de l'Església catalana per ser, o almenys haver estat, proper a sectors catalanistes. No obstant això, altres fonts apunten a una continuïtat del conservador Traserra, que va trencar amb el llegat catalanista i proper del bisbe Deig i va convertir la diòcesi en una estructura personalista i allunyada de la gent, segons el Fòrum Ondara de capellans progressistes de Solsona.

El nomenament, a més, sembla una concessió de Roma a canvi de la renúncia del bisbe de Lleida, Joan Piris, a mantenir viu el litigi amb l'Aragó per l'art sacre.

Novell també és doctor en Teologia per la Universitat Gregoriana de Roma i professor de l'Institut de Ciències Religioses de Lleida i de la Facultat de Teologia de Catalunya.

Va néixer a Montfalcó d'Agramunt (Urgell). Va ser ordenat el 1997 i després va desenvolupar la seva tasca pastoral a Mollerussa fins al 2001, per passar directament a tenir diverses responsabilitats al bisbat. Actualment era el vicari episcopal per Assumptes Econòmics.

El seu nomenament es va anunciar quatre dies abans de la visita del papa a Barcelona.

LA FRASE

Com a promotor de nombroses iniciatives pastorals, mostra el seu compromís per la nova evangelització
Jaume Traserra
Bisbe sortint de Solsona

LA DATA

12.12.2010
És el dia de la presa de possessió
del nou bisbe, que tindrà lloc a la catedral de Solsona a dos quarts de cinc.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.