Societat

El papa entreté el barri

Els veïns que resideixen a l'entorn de la Sagrada Família viuen les restriccions de trànsit per la visita del papa entre divertits i expectants i es queixen de les molèsties que això els provoca

Ahir a primera hora del matí es van començar a col·locar les primeres pantalles i fileres de cadires al carrer Sicília, entre Provença i Còrsega

Tot el muntatgeorganitzat amb motiu de la visita del papa suscita converses a peu de carrer

Menys indiferència, la visita del papa desperta tot tipus de sentiments entre els veïns que resideixen a l'entorn de la Sagrada Família. Ahir al matí els talls de trànsit havien avançat fins al carrer Sicília, que a primera hora ja estava envaït per un mar de cadires des de Provença fins a Còrsega. Cadires buides i ben alineades davant de pantalles gegants perquè curiosos i fidels, prèvia invitació, puguin seguir la missa del pontífex. El muntatge causa expectació i suscita converses a peu de carrer. No cal fer preguntes. “La veritat és que tenim la sensació que no podrem sortir de casa, que ens poden demanar el carnet en qualsevol moment”, comentava l'Evelyne Puig després de preguntar a un policia –que la va tranquil·litzar amb un convençut “sí”– si dissabte “podria anar a comprar la fruita”. “Tampoc no n'hi ha per tant, jo estic en contra del papa i em preocupa aquest dispendi en moments de crisi, però me n'alegro, perquè dóna vida al barri”, subratllava Rosa Hernàndez, una altra veïna de la zona.

És evident que la visita papal genera opinions per a tots els gustos. Com la de Lídia Garcia, que ja ha decidit que optarà per marxar al pis d'un familiar, a Gràcia, “per evitar tota la moguda” o la de Marta Esteban, que ha aprofitat per renovar-se el carnet, perquè “no tenia l'adreça actualitzada i no volia tenir problemes”. La Marta coneix casos de gent que no podrà dormir a casa la nit de dissabte, perquè “no està empadronada ni té cap document que ho acrediti.” “És molt fort, però a qualsevol amic que vulgui venir a casa l'hauràs d'anar a buscar. Tot plegat és una putadeta i dóna una certa sensació d'empresonament”. Aquest sentiment és compartit per Antonio Villanueva, un jubilat que ahir al matí, quan va baixar a tirar la brossa, no va trobar els contenidors al la cantonada de sempre. “Aquí els més perjudicats som els veïns. He hagut d'anar dos carrers més amunt, perquè l'altra opció era tornar amb les bosses cap a casa”, es queixava. No tothom és tan catastrofista. Estefania Armijo, per exemple, defensa que la cosa no és tan greu. Ella acaba d'obrir una botiga de gominoles a la plaça de la Sagrada Família i la visita papal li ve de perles. “Obro beneïda pel papa“, bromeja. “Si s'ha d'anar a la següent cantonada a tirar les escombraries, doncs s'hi va. Jo entenc que és bo que s'animi la ciutat, així ens donem a conèixer mundialment”.

Els bars també mostraven la seva satisfacció. “Haurem de treure la terrassa, perdrem clients que vénen en cotxe, però ho compensarem amb la molta gent que esperem diumenge”, comentava Juan Díaz, del bar Bacus.

El problema per a molts establiments és la càrrega i descàrrega. Estela Albarado, dependenta de la fruiteria Frescuore, assegurava que ningú els havia aclarit on podran deixar el gènere els camions fins al dissabte. “No sabem res i per a nosaltres això és un trastorn important”, afegia. Ahir a mig matí un repartidor de begudes d'un bar proper va aparcar el camió al costat d'una de les tanques. Mentre travessava el carrer no parava de repetir “fatal, fatal...”.

Paral·lelament a les restriccions del trànsit, la guàrdia urbana tenia instruccions de retirar també les bicicletes i les motos de les voreres, però, ahir al matí, al carrer Sicília n'hi havia encara algunes d'aparcades, la qual cosa dóna a entendre una certa permissivitat.

Tot i que ahir encara es respirava una certa normalitat a l'entorn de la Sagrada Família, els conflictes començaven a esclatar. Una dona gran amb cara de pomes agres retreia a un agent de la guàrdia urbana que el pas habilitat al carrer Sicília per accedir als pàrquings era massa estret. I uns veïns “laics” exigien a un altre agent que retirés una pancarta de benvinguda al papa de l'edifici on viuen. I avui s'amplien les restriccions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.