Societat

La pèrdua de papers obliga a canviar els telèfons policials

Un veí de Barcelona va trobar dimarts uns documents confidencials amb adreces i mòbils de vint responsables del dispositiu de seguretat

S'hi detallen punts d'instal·lació de càmeres i inhibidors

La pèrdua d'un dossier secret, en el qual apareixen noms, telèfons i adreces electròniques dels principals caps de l'operatiu de seguretat de la visita del papa, ha obligat a canviar els números i les adreces electròniques de tots aquests responsables policials, entre els quals hi havia comandaments de l'exèrcit, membres de la casa reial i de les forces i cossos de seguretat de l'Estat, així com primeres espases dels Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Urbana de Barcelona, els Bombers i el SEM. El document perdut –onze pàgines datades del 7 d'octubre, després d'una reunió de preparació de l'operatiu de seguretat al Cecor (Centre de Coordinació)– ha forçat a fer aquests canvis i a variar el lloc d'instal·lació de les càmeres de seguretat i dels inhibidors de freqüències, però poca cosa més, ja que en els papers no hi apareix cap informació considerada vital sobre el dispositiu de seguretat del cap de setmana, segons van assegurar ahir diverses fonts policials i el delegat del govern a Catalunya, Joan Rangel . “Sort que el document que hem perdut és aquest”, afirmaven ahir diversos comandaments.

El dossier, al qual ha pogut accedir aquest diari en la seva totalitat, va ser recuperat aquest passat dimarts per un veí de Barcelona que estava passejant el gos per la Via Augusta i ahir va ser esbombat per l'emissora RAC1. El document, que està escrit majoritàriament en castellà i incorpora el segell del Ministeri d'Interior en moltes de les pàgines –un fet que fa sospitar que la persona que va perdre els papers era un agent del Cuerpo Nacional de Policía –dedica quatre de les onze pàgines a revelar adreces i telèfons curts –amb menys xifres– i mòbils de tots els responsables policials presents a la reunió de preparació de la visita del pontífex, entre d'altres el cap de la brigada d'informació de la Policía Nacional a Catalunya. En la resta de pàgines hi ha el programa previst durant els dos dies d'estada del papa a Barcelona i un mapa de les zones restringides.

El segon bloc de pàgines és el més comprometedor. En una hi apareix un correu del cap de la secció de Seguretat Electrònica de la Policía Nacional –a la imatge– en què s'indica, amb pèls i senyals, el nombre de càmeres de seguretat i inhibidors de freqüències que havien d'instal·lar durant el cap de setmana i els llocs concrets on havien d'estar ubicats. Suposadament, la policia ja ha canviat els punts d'instal·lació de tots aquests dispositius. També apareixien en les pàgines els noms de tots els hotels de la ciutat on havien d'allotjar-se els membres del servici papal, una informació confidencial que, en segons quines mans, hauria pogut comportar un enorme perill per al pontífex.

En el segon bloc també hi havia peticions d'infraestructura de diverses unitats de la Policía, especialment de la unitat d'informació. Entre d'altres, els agents demanaven “preses múltiples de xarxa elèctrica, dues línies de telèfon amb sortida exterior i amb reconeixement de trucada” i línia ADSL per a Sitel, per interceptar comunicacions digitals. També hi consta una adreça IP amb el nom de l'usuari, la paraula clau per accedir -hi i el nom d'un tinent coronel.

LES FRASES

Fa un mes que un policia ens van avisar de la pèrdua dels documents i ja ho hem canviat tot
Alfredo Pérez Rubalcaba
MINISTRE DE L'INTERIOR
És una negligència i els cossos de seguretat han d'investigar-ho i dir qui els ha perdut
Montserrat Tura
consellera de justícia

Uns 3.000 mossos i 800 aspirants pels carrers

Entre 2.500 i 3.000 agents treballaran en el dispositiu de seguretat, que comptarà, a més, amb l'ajuda dels 800 aspirants a mosso que estudien a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya.

Detecten carteristes reincidents que tornen a Barcelona per la visita papal

Fonts policials van assegurar ahir que en els darrers dies s'ha detectat la presència de grups de carteristes multireincidents que, després de diversos mesos fora de Barcelona, han tornat a la ciutat aquesta setmana per aprofitar-se de la presència massiva de turistes el cap de setmana per fer el seu particular agost i tornar al seu país d'origen. Ahir diverses patrulles de paisà dels Mossos pentinaven el Metro per identificar qualsevol sospitós.

Centenars d'agents de paisà entre el públic

Agents de paisà dels Mossos i de la Policía es barrejaran entre els assistents per evitar possibles incidents. El CNP també vigilarà els grups contraris al papa, que no es descarta que puguin actuar en la visita.

Identificar-se amb el DNI per tornar a casa

Tots els veïns i comerciants de les zones restringides pel recorregut pontifici s'hauran d'identificar amb el DNI o altres documents –rebuts o certificats– per poder entrar a casa o als establiments.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.