Societat

El comiat papal promou el diàleg entre laics i creients

El papa marxa de Catalunya havent matisat les crítiques a la secularització de l'Estat

Adverteix que amb la crítica a la laïcitat pretén esperonar els joves

Breu reunió al Prat amb Rodríguez Zapatero

Benet XVI va aterrar dissabte a Santiago de Compostel·la criticant l'excessiva i agressiva laïcitat espanyola i va abandonar ahir Barcelona apel·lant al diàleg i a l'entesa entre creients i laics. “Preservar i fomentar aquest ric patrimoni espiritual”, va dir el papa, “no només manifesta l'amor d'un país cap a la seva història i la seva cultura” sinó que també permet transmetre als joves “aquells valors fonamentals tan necessaris per edificar un futur de convivència harmònica i solidària”.

Aquest va ser part discurs que Benet XVI va adreçar al comiat d'Estat presidit pels reis d'Espanya i que va comptar amb la presència del president del govern estatal, José Luis Rodríguez Zapatero. Aquest va ser l'únic acte on Zapatero va coincidir amb el pontífex. Tots dos dirigents, acompanyats pel secretari d'Estat del Vaticà, el cardenal Tarcisio Bertone, van mantenir una breu reunió en la qual el cap del govern espanyol va reconèixer el pes de l'Església, però va deixar molt clar al pontífex que garantia la llibertat de tots els ciutadans.

Amb aquesta trobada es treia ferro a les crítiques que el govern socialista havia rebut de Benet XVI. Unes poques hores abans, el portaveu de la Santa Seu, Federico Lombardi, ja va indicar que el papa “no va voler ser ni negatiu ni polèmic” i considerava que les paraules del pontífex s'havien “interpretat de forma injusta. Només volia promoure el diàleg entre la fe i el laïcisme”.

Hangar nou

La cerimònia de comiat, feta al nou hangar de manteniment d'Iberia, va comptar amb l'assistència d'un miler de persones i les màximes autoritats eclesiàstiques i polítiques del país. El monarca espanyol va agrair la visita a la Sagrada Família, “un dels tresors arquitectònics de Barcelona més admirats al món” i va assegurar que “les paraules de pau i solidaritat, de fraternitat i espiritualitat” que el papa havia adreçat als feligresos estan “plenes d'esperances.

LES FRASES

Amb l'oració i el pensament, he desitjat abraçar tots els espanyols, sense cap excepció”
Benet XVI
sant pare
Ens alegra comprovar les expressions d'estimació, que heu rebut”
Joan Carles I
rei d'espanya
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.