Societat

Memòria històrica

Dignifiquen les víctimes del franquisme a Girona

Instal·len uns plafons amb els noms de les 510 persones que van ser executades en la cruenta postguerra

Un acte institucional al cementiri vell reconeix les reivindicacions dels familiars

Tots els noms de les 510 víctimes que van morir afusellades entre el 1939 i el 1945 per la cruenta repressió franquista figuren en els nous plafons que tenen per objectiu honrar i dignificar aquestes persones que van ser enterrades en fosses comunes.

El secretari general d'Interior, Joan Boada, va asseverar que les noves plaques instal·lades al cementiri vell de Girona “era un deure per reparar totes les injustícies, en especial, a les famílies”. Boada va afirmar que la Generalitat ha defensat amb la llei de fosses la necessitat de les famílies “de reconèixer el destí de les víctimes”. Per la seva banda, l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, també va reiterar la dignificació de l'espai i el reconeixement a les víctimes però hi va afegir la necessitat que “els joves coneguin la història, la palpin i la vegin”.

En l'acte també hi van intervenir diversos familiars de víctimes enterrades a la fossa comuna del cementiri de Girona. Així, Eugènia Riera, de Llagostera, agraïa “l'esforç de moltes entitats durant molts anys i ara el suport institucional”. Antoni Carbonell, de Figueres, recordava el seu pare enterrat allà i va expressar la il·lusió de “veure la resolució de la memòria històrica”. Jaume Prat, de Salt, va explicar la primera vegada que el van dur a veure on estava enterrat el seu avi i ahir no va amagar que “ja era hora un acte de dignificació 71 anys després”. L'Ajuntament ho ha senyalitzat a l'antic seminari que era la presó provincial.

LA XIFRA

510
És el nombre
de persones afusellades pel franquisme acabada la Guerra Civil i que van enterrar en fosses.

LA DATA

1939
Des d'aquest any
fins al 1945 és quan es calcula que es van produir les execucions a la tàpia del cementiri.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.