Societat

CiU, ERC i ICV porten al Congrés la distinció entre català i valencià en les ajudes als Erasmus

Les tres formacions recriminen al ministeri d'Educació que contradigui el criteri dels filòlegs

ERC considera que el govern s'alinea amb les tesis del PP en aquesta qüestió

CiU, ERC i ICV han anunciat avui la seva intenció de presentar una bateria de preguntes parlamentàries perquè el ministeri d'Educació expliqui els motius que l'han portat a enviar una petició a la Comissió Europea (CE) demanant que es diferenciï el català del valencià en les ajudes als cursos per a Erasmus.

El portaveu comunitari d'Educació, Cultura, Multilingüisme i Educació, Dennis Abbot, ha revelat avui que l'executiu espanyol havia demanat a la Comissió Europea que destinés ajuts al català i al valencià per separat, així com al gallec i el basc. Aquests subvencions financen part dels cursos intensius per a alumnes Erasmus destinats a Catalunya i a altres zones de l'Estat que volen aprendre la llengua. De moment, el Ministeri d'Educació no argumenta els motius que l'han portat a fer la petició a la CE.

La portaveu d'ICV al Congrés dels Diputats, Núria Buenaventura ha qualificat “d'insòlit” que el l'executiu “contradigui el que diuen els filòlegs”, així com nombroses resolucions aprovades a la Cambra espanyola. Els ecosocialistes reclamen a Educació que expliqui en què es basa per fer aquesta distinció i si “davant l'evidència que el català i el valencià són la mateixa llengua el govern té intenció de rectificar d'immediat”.

Amb un criteri semblant el portaveu d'ERC, Joan Ridao, ha acusat al l'executiu de Zapatero de posar-se al costat dels qui volen “dividir” la llengua, quan “està demostrat que català i valencià són dues maneres d'anomenar el mateix idioma”. Segons el republicà, amb aquesta actuació el Ministeri d'Educació s'alinea amb les tesis del PP en aquesta qüestió.

Per la seva banda, el diputat de CiU Jordi Xuclà, ha assenyalat que posar en dubte la unitat de la llengua “és com discutir la llei de la gravetat” i ha recordat que les institucions són les primeres que han d'aplicar els criteris dels experts en les seves actuacions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.