Societat

TRIBUNALS

Escorcollen Construccions Rubau pel frau del port

La policia busca factures i documentació sobre el suposat desviament d'uns 40 milions en les obres de construcció del dic est del port de Barcelona

Un jutjat ordena el registre a l'empresa

La policia va escorcollar ahir al matí la delegació de Barcelona que Construccions Rubau té al número 295 del carrer Aragó de la ciutat. Els agents van registrar els despatxos i els ordinadors sota les ordres de la titular del jutjat d'instrucció número 5 de Barcelona, que des de l'estiu investiga un suposat frau en les obres de construcció del dic est del port de Barcelona. El desviament de diners s'estima en uns 40,7 milions d'euros. Una responsable de Construcions Rubau només va voler confirmar ahir aquesta entrada i registre policial.

Segons les investigacions, que continuen sota secret de sumari, dos empresaris de l'empresa Coterras, que dispensava la pedra per perllongar uns dos quilòmetres el dic mar endins, suposadament van falsificar factures per inflar-ne el cost, fent veure que havia aportat més material del que realment van col·locar.

L'Agència Tributària va descobrir aquesta presumpta defraudació i va alertar la fiscalia de Barcelona, que després de diverses diligències va denunciar el cas al jutjat, i el cas va recaure a la magistrada del jutjat d'instrucció 5. El setembre passat, la jutgessa va ordenar l'ingrés a presó dels dos responsables de Coterras.

Aquestes obres, que van permetre ampliar la zona del port industrial, es van iniciar al setembre del 2001 i van acabar al final del 2008. La construcció tenia un cost global de 197 milions d'euros, i la meitat va ser aportat amb fons europeus. L'Autoritat Portuària (integrada per la Generalitat, l'Estat i l'Ajuntament) va concedir aquesta construcció a la Unió Temporal d'Empreses (UTE), formada per les constructores FCC, Ferrovial, Construccions Rubau (amb seu central a Girona) i Copisa.

L'Autoritat Portuària va assabentar-se d'aquesta irregularitat quan Hisenda li va reclamar factures sobre l'operació. I és que la UTE rebia els diners del port i pagava els proveïdors, com Coterras, empresa que ara està sota sospita. Per això, és possible que la jutgessa ordenés l'escorcoll de la delegació barcelonina de Construccions Rubau per tal de trobar-hi alguna factura o documentació que acredités aquesta irregularitat.

L'estiu passat, el consell d'administració del port de Barcelona va aprovar un nou projecte de liquidació provisional de l'obra d'ampliació del dic est. L'acord fixava que, respecte de l'obra realment executada, hi havia una diferència de 40,7 milions d'euros a favor de l'Autoritat Portuària, que va reclamar a la UTE constructora. Com que no es van posar d'acord, al setembre, el port va presentar una demanda civil contra la UTE per recuperar aquesta inversió.

LA XIFRA

197
milions d'euros
és el cost global de l'ampliació del dic est del port de Barcelona, finançat per fons europeus.

LA DATA

14.10.10
L'Autoritat Portuària
va presentar una demanada civil contra la constructora del dic per recuperar 40,7 milions.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.