Societat

Religió

Els musulmans viuen la festa del xai

En la festa del sacrifici és molt tradicional que les famílies es reuneixin per menjar juntes i que s'intercanviïn visites i felicitacions

Les pregàries comunitàries apleguen desenes de musulmans en pavellons esportius

Diversos poliesportius de Barcelona van aplegar ahir, de nou a quasi les deu del matí, desenes de fidels musulmans en la tradicional pregària del dia del sacrifici o festa del xai. Aquesta celebració, una de les més importants de l'islam, recorda, tal com recull l'Antic Testament, com Déu es va compadir d'Abraham en l'últim moment i li va demanar que en comptes de sacrificar el seu fill Ismael sacrifiqués un xai. És una festa que originàriament commemora la “generositat amb els altres” i insta a “compartir la carn amb els més necessitats”.

Com que actualment a Catalunya les bèsties no es poden matar a casa els fidels musulmans porten els xais a l'escorxador, on es mata a l'estil halal però amb totes les garanties sanitàries. “A les localitats petites és tradició anar a l'escorxador a buscar la carn. A Barcelona anem a les carnisseries”, diu Mohamed Haloul, portaveu del Consell Islàmic de Catalunya.

A banda de la pregària matinal aquesta és una festa molt familiar. “Les famílies es reuneixen per dinar plegades, els coneguts s'intercanvien visites i recordatoris”, explica Haloul. Ahir doncs, molts infants i adolescents van faltar a classe per complir amb una de les seves festes més importants.

Aquesta festa, un punt culminant en l'espiritualitat islàmica, va coincidir ahir amb el tercer dia en què milions de musulmans eren a la Meca en pelegrinatge per complir un dels preceptes obligatoris d'aquesta religió. Es calcula que aquest any més de 800 catalans musulmans han anat a l'Aràbia Saudita per venerar la Kaaba, que per ells és el centre del món.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.