Societat

Escola Valenciana exigeix traure la llengua del debat electoral

L'entitat posa en marxa la tercera campanya comunicativa “Parla'm en valencià” del programa Voluntariat Lingüístic

La majoria dels Ajuntaments on s'aplica la proposta, un 40%, estan governants pel PP

Des de 2005 s'han fet més de 4.000 parelles lingüístiques

El nou president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, s'ha estrenat oficialment en el càrrec amb la presentació de la tercera campanya comunicativa Parla'm en valencià, per promoure una de les seues activitats més importants, el Voluntariat pel Valencià. I ho ha volgut fer perquè precisament va ser l'impulsor d'aquest programa de parelles lingüístiques, ara fa cinc anys.

En la seua primera trobada amb els mitjans de comunicació, Moreno, ha volgut llançar un missatge de consens i diàleg als polítics. “Han de solucionar els problemes i no crear-los. El valencià no té color polític i la millor mostra és aquest programa on hi participen ajuntaments de tots els partits polítics”, ha subratllat Moreno. I ho ha demostrat amb xifres: aproximadament el 40% de consistoris on es fa el Voluntariat està governat pel PP, el 30% pel PSPV-PSOE i el 30% restant per Bloc, Independents o EU.

Moreno també ha llançat un repte al president de la Generalitat, Francisco Camps, i al conseller d'Educació, Alejandro Font de Mora: apuntar-se al programa. “Només han de destinar una hora a la setmana a parlar amb un ciutadà en la nostra llengua. Escola Valenciana posa la tassa i la infusió Parla'm en valencià, ells només han de conversar en la nostra llengua amb una despesa econòmica zero”, ha convidat la nova cara visible d'Escola Valenciana.

Moreno ha destacat la gran resposta de la societat a la iniciativa. “Des de 2005 hem fet més de 4.000 parelles lingüístiques i amb la promoció per a 2011 volem aconseguir ampliar la família”. El Voluntariat pel Valencià està establert a més de 50 poblacions valencianes i inclou els grans nuclis com Castelló, València, Alacant i Elx. Sols al cap i casal se n'han creat 1.200 parelles. A més, el programa està oferint cada vegada més activitats conjuntes per a la gent que hi participa: clubs lectors, entrades per a veure cinema en valencià, passejades culturals o sessions de grups de conversa.

Carles Alberola, protagonitza la campanya

Enguany la publicitat en premsa, ràdio i internet se centra en la idea d'oferir la gent una infusió de valencià que es diu Parla'm en Valencià, en una tassa, el Voluntariat pel Valencià, que fa possible que es puga beure eixa infusió. La novetat d'enguany és que estarà protagonitzada per una persona coneguda: l'actor Carlos Alberola. “Creiem que una figura mediàtica com Alberola podria enriquir la campanya. El seu missatge va dirigit a voluntaris potencials, gent valencianoparlant que ha de donar el pas de voler destinar una hora a la setmana a xerrar amb algun aprenent. Carles parla en valencià, és una persona coneguda i sap connectar molt bé amb els nostres voluntaris potencials, ja que sobretot el que volem és impregnar d'humor les nostres campanyes i amb Carles està garantit”, indica Dariana Groza, tècnica del Voluntariat.

També forma part de la campanya la guerrilla del voluntariat i el voluntariat on-line. En la primera dos actors amb camesllargues recorreran diverses poblacions de les comarques on està establert el programa (València, Castelló, Alacant, Xàbia, Vinarós, Sueca, Alcoi i Calp). El voluntariat on-line formarà parelles lingüístiques cibernètiques i es promourà, sobretot, a través del Facebook.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.