Societat

El papa tanca la porta a nous canvis en la doctrina sexual

No acceptarà que s'ordenin capellans homosexuals

Barra el pas al sacerdoci femení en una entrevista inèdita

Destaca la multiplicitat de cultures a l'Estat espanyol, entre elles la catalana

El Papa Benet XVI obre la porta a l'ús responsable del preservatiu, però rebutja el divorci, la píldora o el sexe fora del matrimoni. També s'oposa a la fi del celibat dels capellans i a la igualtat de la dona o dels homosexuals en el ministeri sacerdotal. Fer l'amor amb persones del propi sexe, afegeix, no és “correcte”. Són algunes de les posicions expressades per Joseph Ratzinger al periodista Peter Seewald en el llibre-entrevista que surt avui a la venda –en català, a l'editorial Herder- amb el títol de Llum del món.

“Quan en nom de la no-discriminació es vol obligar l'Església catòlica a canviar de postura davant de l'homosexualitat o l'ordenació de dones, vol dir que ja no pot viure la seva pròpia identitat”, afirma el papa alemany. Igualment, opina que l'ètica sexual del magisteri catòlic oficial no pot canviar perquè només una minoria de cristians s'hi atingui. “Moltes coses han de ser pensades de nou i dites de nou. Però l'estadística no pot ser el paràmetre de la moral”, assegura. El papa diu que el respecte als homosexuals, en tant que persones, “és fonamental i decisiu”, però afegeix que “això no significa que l'homosexualitat sigui correcta, sinó que segueix essent quelcom que està contra l'essència d'allò que Déu ha volgut originalment”. És més, sosté que “cal fer una selecció acurada” dels seminaristes per evitar l'ordenació de sacerdots gais. Els què ja hagin estat nomenats, afegeix, “han de procurar, almenys, no practicar activament aquesta inclinació”.

Ratzinger manté que tampoc les dones poden ser sacerdots perquè Jesús “va donar a l'Església una figura amb els Dotze” deixebles. Nega així els arguments dels partidaris per la igualtat de sexes, que recorden que els Dotze deixebles no eren sacerdots. En canvi, admet que el catòlic pugui utilitzar el preservatiu per protegir a una altra persona del contagi de malalties com la sida, tant si es dins el matrimoni com si és en altres àmbits, com la prostitució. La tesi principal del pontífex catòlic en aquest inusual llibre-entrevista és que cal “fer un examen de consciència” respecte el progrés, i acceptar-ne només allò que estigui en consonància amb els valors de l'Església. I cal poder oposar-se als valors predominants de la modernitat, que han esdevingut, diu, “una nova religió”.

El Papa destaca que a Espanya hi ha “contrastos dramàtics “entre secularitat radical i fe decidida”. Però, en canvi, diu que és un estat “creador”, immers sempre “en un gran moviment històric” que té, a més “una gran pluralitat de cultures que s'hi relacionen, per exemple, els bascos i els catalans”. La traducció catalana del text usa aquí un terme confús, el de catalans i bascos com a “cultures encontrades”, que no es troba en l'original alemany.

Papa
No pot produir en sempre afirmacions infal·libles Si no puc continuar, hi ha el dret i el deure de dimitir
Burca
No hi veig cap motiu per a una prohibició general. I si el volen dur voluntàriament, no veig perquè prohibir-los-el
Islam
Ha d'aclarir la relació amb la violència. Ens trobem en una lluita comuna: trobar el lloc correcte en la modernitat
Pederàstia eclesial
Ha estat terrible, tota aquella brutícia. A l'Església existeix el bé, i no només coses horribles. Cal una selecció més correcta dels sacerdots
Sida i preservatiu
L'Església hi fa més que ningú. Hi pot haver casos justificats de caràcter aïllat per reduir el contagi
Divorci
El matrimoni és indissoluble. Però hem de reflexionar sobre la prohibició eucarística als separats
Avortament
El dret a la vida s'ha de respectar
Contracepció
L'Església està per la regulació natural de la concepció. És distint prendre la píndola per entregar-se al primer que es presenti
Dona i sacerdoci
No podem ordenar-les. No es discrimina. El sacer-_ doci és un servei
Homosexualitat
Una cosa és que mereixin respecte. I una altre que la sexualitat no empenyi l'home cap a la dona

Ratzinger en la intimitat

“Llum del món” és la primera entrevista que ha concedit mai un papa. El periodista alemany Peter Seewald, que ja havia publicat una conversa amb Ratzinger quan era cardenal, aprofita per endinsar-se en la intimitat. Explica que no es treu mai la sotana blanca. A les 20:45 es retira als apartaments “privats” i sopa amb dos secretaris i quatre monges. “Aquest és un moment de distensió”, explica. Es mira les notícies de la televisió amb els dos secretaris, i de vegades posen un DVD amb episodis de l'antiga sèrie Don Camillo i Peppone o una pel·lícula sobre Santa Josephine Bakhita. Diu que treballa molt però que no pateix “d'activisme” i sap trobar moments per meditar les Escriptures. Cada matí a les set celebra missa. s'encomana a sant Agustí, Bonaventura i Tomàs d'Aquino, i a la Mare de Déu. Ser elegit va ser per a ell “un xoc. Vaig intentar mantenir la serenitat, confiant plenament que Ell ja em guiaria”, diu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.