Societat

CAS PRETÒRIA

Santa Coloma es creu Luigi per acomiadar Vela

Usa les converses aportades per la policia per justificar l'acomiadament del gerent

El judici, un tast del cas penal

El jutjat social 26 de Barcelona va celebrar ahir el judici per la demanda presentada per l'exgerent de Serveis de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, Pascual Vela, i imputat en el cas Pretòria –sobre una suposada trama de corrupció urbanística i política– contra el seu acomiadament aprovat pel govern local que lidera l'alcaldessa socialista Núria Parlon.

La vista va ser un primer tast del cas Pretòria en aportar-se informació i testimonis d'aquesta investigació penal que manté oberta l'Audiencia Nacional i que va provocar la caiguda del llavors alcalde colomenc, Bartomeu Muñoz, a qui el jutge Baltasar Garzón va imputar gran parts dels fets delictius l'octubre del 2009, juntament amb el seu amic i exdiputat socialista Luis Garcia Saez, Luigi, considerat el cervell de la trama.

L'advocat del consistori, Paco Carretero, va justificar l'acomiadament de Vela, el juliol passat, per dos motius: tràfic d'informació i alteració de dos processos selectius. Va aportar divuit de les converses telefòniques intervingudes per la Guàrdia Civil entre Vela i Luigi i Vela i l'alcalde. L'advocat va raonar que “Vela recomana canvis en un informe presentat a una empresa privada, i dóna informació a Luigi, que és aliè a l'Ajuntament”. És a dir, el consistori colomenc dóna per bona la declaració que va fer Luigi a l'Audiencia en què assegura que era “només era un promotor”.

Per refutar-ho, l'advocat de Vela, Carles Rubio, va aportar els testimonis de l'exinterventora, Maite Carol, i l'exgerent de Planificació, Albert Gadea. Tots dos van aclarir que quan es van negar a aprovar l'aportació de diners que els demanava l'empresa municipal Gramepark perquè no actuava bé, el gener del 2009 l'alcalde va posar Vela com a interlocutor entre ells i els de Gramepark, i poc després hi va col·locar Luigi, del qual “l'alcalde va dir que era de la seva confiança i que ens entendríem perquè era assessor financer, i amb Vela vam dir-li la veritat”, va dir ahir Carol. La presència de Luigi va ser tan omnipresent que “la Guàrdia Civil va preguntar on era el seu despatx quan van escorcollar el consistori”, va afegir Carol.

“No hi ha factures falses”, aclareix l'exinterventora

La defensa de Pascual Vela argumenta que les trucades intervingudes per la Guàrdia Civil i usades ara per l'Ajuntament colomenc per acomiadar-lo estan “descontextualitzades”, i que ell seguia les ordres de l'alcalde.

L'exinterventora, Maite Carol, testimoni valorat pels investigadors del cas Pretòria, va avalar en el judici d'ahir l'argumentació de Vela en afirmar: “No es van emetre factures falses des de l'Ajuntament ”. Carol va revelar: “Vam inventar-nos que teníem una auditoria d'Europa” per obtenir documents de Gramepark, i van descobrir –va afegir– que els fons europeus que l'Ajuntament va donar a Gramepark no es van destinar a expropiar unes 26 famílies al Fondo alt. I des de l'Ajuntament ja s'havien justificat les expropiacions. A l'alcalde, perquè ho entengués, Vela va dir-li que eren factures falses. L'Audiencia xifra aquesta suposada falsedat en 1,3 milions d'euros.

L'anècdota la va protagonitzar l'actual gerent del consistori, Fernando Hernández Baena, que va escalfar cadira al judici anterior al de Vela per assegurar-s'hi un lloc. Sí. El jutjat és força estretet.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.