Societat

La sida: una lluita inacabada

Avui se celebra el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida. Entre els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, que van ser fixats l'any 2000 pels 192 països que formen part de les Nacions Unides, hi havia frenar l'avanç de la sida i fer accessible els tractaments mèdics a tota la població afectada de cara a l'any 2015.

L'VIH és encara una de les grans epidèmies que assetgen el món i s'estima que a finals del 2009 més de 33 milions de persones vivien amb la sida.

Segons l'informe que presenta anualment Onusida, el programa de Nacions Unides contra la malaltia, l'any passat es van infectar prop de 2,6 milions de persones. Això suposa, un any més, una reducció del nombre de nous malalts, xifra que disminueix any rere any des del 1999. En aquest sentit, la reducció del nombre de morts relacionades amb la sida, gràcies al fet que hi ha més accés als antiretroviral, també és un fet positiu.

Tot i amb això, una anàlisi per regions mostra que aquesta tendència és desigual, i en països de l'Europa de l'Est o de l'Àsia Central s'ha registrat un augment en el nombre d'infectats en els últims anys. Tot plegat denota que, malgrat la millora en els últims anys, encara queda molta feina per fer tant en la prevenció com en el tractament de la malaltia.

L'Àfrica, continent més castigat

Es calcula que a l'Àfrica subsahariana hi ha prop de 22,5 milions de persones infectades per la sida. Aquesta xifra suposa el 67% del total mundial de persones amb el VIH, i és, amb molta diferència, la regió del món més afectada per l'epidèmia. En aquesta zona, la transmissió es produeix principalment a través de les relacions sexuals i del traspàs de la malaltia de mares a fills.

L'arribada en els últims anys de tractaments antiretrovirals ha contribuït a reduir la mortalitat, que ha disminuït un 18% a la zona i allarga l'esperança de vida dels seropositius. En aquest sentit, cal destacar l'arribada de medicaments i la millora dels centres sanitaris, alguns a través de projectes de cooperació en aquests països, com els que l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) ha promocionat els últims anys en països com Moçambic. L'elevat cost dels antiretrovirals fa que aquests quedin fora de l'abast de moltes economies del Sud, tot i la necessitat de medicaments. L'any 2009, un 37% de malalts seropositius rebien teràpia mèdica a l'Àfrica subsahariana. Fa només set anys, únicament un 2% de la població afectada pel VIH tenia accés al tractament. A més, es fan esforços per evitar el contagi de mares a fills a través de tractaments antiretrovirals.

A la vegada, les campanyes d'educació sexual segueixen sent vitals, ja que una gran majoria dels nous infectats contrauen la sida perquè practiquen relacions sexuals sense protecció.

Un repte per a tothom

A la resta de món, la transmissió del VIH es produeix principalment entre les persones que s'injecten drogues, els professionals del sexe i les parelles homosexuals. Davant la falta d'una vacuna, són especialment importants les campanyes de prevenció per tal de seguir reduint el nombre d'infectats. En aquest sentit, l'informe d'Onusida destaca l'efectivitat que té la conscienciació i el treball de la societat civil i els organismes humanitaris en la prevenció i la detecció ràpida de la sida, tant als països desenvolupats com als països en vies de desenvolupament. La celebració avui del Dia Mundial de la Lluita contra la Sida és, sens dubte, necessària per no oblidar una de les grans epidèmies mundials.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.