Societat

DEBORAH A. RAMIREZ

PROFESSORA DE DRET PENAL DE LA NORTHWESTERN UNIVERSITY

“La ‘temporada de la por' post 11-S s'ha d'acabar”

Deborah Ramirez, professora nord-americana de dret penal, experta en qüestions de discriminació racial, minories religioses i seguretat, ha visitat Barcelona convidada pel centre Unesco de Catalunya i el consolat dels EUA, per participar en la trobada internacional sobre Drets humans i drets culturals: els reptes emergents a les societats plurals.

Vostè parla d'un nou model d'apropament a les minories d'origen musulmà per prevenir el terrorisme. Què és el que proposa?

He treballat i investigat molt les relacions amb les minories llatines i afroamericanes de l'àrea de Boston, i crec que es pot traslladar aquesta experiència a les comunitats musulmanes. Quan es va veure que els problemes de delinqüència i marginalitat no es podien resoldre amb una resposta únicament policial, vam iniciar un procés d'apropament, i vam entendre que aquestes minories no eren el problema, sinó part de la solució. Habitualment, el 95 per cent de la gent que pertany a aquestes minories estan al marge dels actes delictius, però la resta de la població no sap reconèixer-ho i posa la mateixa etiqueta a tot el grup. Aquest problema que afectava principalment els llatins i als afroamericans, després de l'11-S es va fer extensiu a tota la gent d'origen musulmà.

De cop i volta, tothom que fos musulmà es van transformar en sospitosos.

Exacte. És una reacció fins i tot comprensible, que jo anomeno la temporada de la por. Als EUA ja ens va passar a la Segona Guerra Mundial amb la població americana d'origen asiàtic, que va arribar a ser internada en camps de detenció. Passat aquest període de por, però, tot va anar tornant a la normalitat, i se'ls va tornar a integrar.

Creu que passarà el mateix amb la població d'origen musulmà a Europa?

És imprescindible que així sigui per poder prevenir i combatre el terrorisme. La guerra convencional ja s'ha vist que no resol el problema. Cal educar tota la població, la musulmana i la no musulmana, sobre la seva responsabilitat i el seu paper en aquesta prevenció, per a la qual cosa és necessari establir ponts de confiança amb aquestes comunitats.

Com es fa per generar aquesta confiança?

Primer, cal posar fi a la temporada de por post 11-S. Després, cal fer el que vam fer a Boston i a d'altres àrees dels EUA: contactar amb els líders religiosos i socials de les comunitats, com ara els imams, que són gent en la qual la seva gent confia molt. Fa poc temps, al Regne Unit es va avortar un atac terrorista perquè veïns musulmans dels extremistes van veure moviments sospitosos i van alertar l'imam, que va contactar amb les autoritats.

Què en diuen els líders polítics, de tot plegat?

Molts em diuen en privat que hi estan d'acord, però que els votants els girarien l'esquena. El que cal, doncs, és educar la població en aquest canvi de paradigma. Els musulmans que viuen a casa nostra no són un problema, són part important de la solució. El 99 per cent són gent pacífica i treballadora, que odien el terrorisme tant com la resta de la població. Si aconseguim implicar-los, els resultats seran immensament més efectius que qualsevol acció policial o militar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.