Societat

Documents de Wikileaks mostren la presència de la màfia russa a Catalunya

L'ambaixada nord-americana va oferir col·laboració als fiscals anticorrupció per lluitar contra el blanqueig de diners

Els nous ‘capo' russos arriben com a turistes i s'hi queden en adonar-se de les oportunitats que ofereix el “dèbil control” sobre els grans fluxos monetaris i la “bombolla” immobiliària

Alguns dels documents filtrats per la web Wikileaks mostren la preocupació dels Estats Units per la presència de la màfia russa a Catalunya. En un missatge de l'ambaixada nord-americana a Madrid cap a les autoritats de Washington de finals del 2009, considera una amenaça els grups procedents de Rússia que s'instal·len al litoral català, principalment la Costa Brava i els voltants de Barcelona. De fet, els diplomàtics dels EUA van oferir col·laboració en la lluita contra el diner negre i el blanqueig de capitals als caps de les fiscalies antidroga i anticorrupció de Barcelona, que aquests van agrair, segons els documents als quals ha tingut accés la revista italiana L'espresso.

Tot i la detenció de vint mafiosos russos el juny del 2008 a diversos llocs de l'estat espanyol, entre ells el cappo Gennadios Petrov, els fiscals han detectat que els nous líders russos arriben a Catalunya com a turistes i s'hi queden en adonar-se de les oportunitats que ofereix el “dèbil control” sobre els grans fluxos monetaris i la “bombolla” immobiliària a les zones turístiques del litoral.

Però una altra de les coses que preocupa més a l'ambaixada nord-americana és la corrupció dins del sistema judicial. De fet, l'escriptor italià Roberto Saviano, amenaçat de mort per la màfia, diu que “el sistema judicial espanyol està tan corromput que la màfia no necessita corrompre els jutges”, cosa a la qual alguns fiscals hi podrien estar d'acord, tot i que fonts jurídiques consultades per l'ACN neguen aquest extrem.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.