Societat

Barcelona

Quatre barres coronades

Ja han col·locat els capitells al monument de les quatre columnes que es construeix a Montjuïc

La Xarxa d'Entitats Cíviques vol convocar tots els alcaldes de Catalunya a l'acte d'inauguració, que podria ser al febrer

Només resten petits detalls al monument de les quatre columnes que es construeix a la plaça Marquès de la Foronda, just davant del Palau Nacional de Montjuïc. Aquesta setmana ja s'ha coronat el fust amb els capitells d'estil jònic i els treballs se centraran ara en la retirada de les anelles que ajunten cada peça que forma el fust de la columna, l'enjardinament de la base amb pedra natural trossejada, l'enllumenat i la instal·lació d'una placa de tres metres a la base d'una de les columnes. Tanmateix, el conjunt monumental encara costa de percebre en la seva totalitat ja que les quatre columnes continuen revestides per la bastida de les obres. La Xarxa d'Entitats Cíviques, promotora i impulsora del monument, preveu que els treballs acabin entre el 15 i el 30 de desembre.

Una altra cosa, però, serà la inauguració. La Xarxa d'Entitats treballa per organitzar un gran acte solemne amb la representació de cada municipi de Catalunya, ja que, en paraules d'Enric Pedrosa, president de La Xarxa, el monument “no és barceloní sinó de tot Catalunya i amb ell es vol homenatjar ‹els patriotes catalans de tots els temps›”, assenyala. De fet, aquesta serà la inscripció que La Xarxa proposa inscriure a la placa de bronze que s'instal·li a peu de columna. Per enllestir l'organització de l'acte d'inauguració i consensuar el lema de la placa, La Xarxa està pendent d'entrevistar-se amb l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu. Representants de l'entitat també volen proposar que la inauguració coincideixi amb la fi dels treballs per condicionar la Font Màgica. Al voltant de les quatre columnes, molts visitants aixequen el cap per visualitzar l'estat del nou conjunt arquitectònic que tindrà Barcelona.

Un monument controvertit

Serà un monument del segle XX per al segle XXI, ja que amb la construcció quedaran restaurades les columnes que l'arquitecte Puig i Cadafalch va construir el 1919 com a símbol de les quatre barres i que nou anys més tard van ser enderrocades pel dictador Primo de Rivera. La reconstrucció del monument no ha passat per alt a molts barcelonins que passegen diàriament per la ciutat i que coneixen pam a pam les obres que es fan al voltant, des de les columnes fins a la neteja de la Font Màgica. Altres visitants, com la Rosa i la Montse, veïnes de Sant Joan Despí, havien sentit a parlar de la reconstrucció però no s'havien adonat que les columnes ja estaven pràcticament erigides. “Aquest espai sempre està en obres i ja no t'hi fixes en el que fan”, diuen. La majoria de veïns consultats troba bé que s'hagi recuperat aquest monument pel simbolisme que té, però consideren que el lloc escollit no és el més adient perquè “distreu la vista del palau”, diu la Rosa. En Vicenç, veí de Sants, espera a veure l'obra sense la bastida, però de moment també creu que “les columnes treuen visibilitat al conjunt, sobretot al palau i les fonts”. En la consulta tampoc no falten ciutadans crítics, com la Júlia i l'Hortensi. Tots dos consideren que “s'han llençat els diners en un moment en què ni les administracions en tenen”, diu l'Hortensi, veí de Sants. El cost és de 2 milions. Joves estudiants de l'escola Cazcarra, que surten de veure l'exposició de joies al MNAC també consideren que les columnes tapen la vista des del palau.

2
milions
d'euros costa la reconstrucció del monument
1919
és l'any
de la construcció de les quatre columnes de Puig i Cadafalch
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.