Societat

salut

Baixa afluència als CAP per vacunar-se contra la grip

El percentatge de població que s'ha immunitzat és inferior al d'anys anteriors

Es comencen a detectar casos aïllats de grip AH1N1

Finlàndia confirma un brot amb desenes d'afectats

El virus de la grip AH1N1 torna a circular al nostre entorn, juntament amb altres virus gripals i respiratoris, tot i que amb una intensitat encara molt baixa. El fet que les temperatures encara no hagin baixat d'una manera clara i sostinguda manté el virus a ratlla, però, alhora, també fa que disminueixi la percepció de risc entre la població, una circumstància que es tradueix en una menor demanda de la vacuna, que aquest any inclou el virus AH1N1. Els consellers de Salut de l'Estat ja han alertat que a hores d'ara la taxa de vacunació contra la grip és més baixa que en anys anteriors. A Catalunya, la immunització també és una mica inferior a la registrada l'any passat en aquestes dates, un fet que Salut atribueix a la bonança meteorològica.

La circulació del virus de la grip AH1N1 es va aturar el febrer passat, però els primers casos d'aquesta tardor ja han aparegut a Catalunya, com el Departament de Salut ha notificat a través del sistema de vigilància epidemiològica. Durant la darrera setmana (del 3 al 9 de desembre), es van analitzar 20 mostres de pacients que van acudir a centres sanitaris amb símptomes respiratoris i tres van donar positiu al virus de la grip AH1N1. Salut descriu els casos com a “aïllats”.

D'altra banda, la reaparició del virus ja és evident al nord d'Europa. A Finlàndia, les autoritats sanitàries acaben de confirmar un brot localitzat en una caserna militar a 110 quilòmetres al nord d'Hèlsinki, segons va informar ahir la televisió estatal YLE. De moment, se n'han confirmat set casos, però fins a 200 reclutes de la caserna en tenen símptomes. També s'han detectat casos sospitosos entre la població civil de la mateixa regió i en tres casernes militars més.

L'any passat, a Catalunya tan sols es van vacunar de la grip AH1N1 287.938 persones, el 20% de la població considerada de risc. Aquest any no hi ha vacunació especial, ja que el virus, juntament amb dos virus gripals més, ha estat inclòs en la vacuna de la grip estacional, com va establir l'OMS. D'altra banda, el Departament de Salut ha allargat el període de vacunació fins al 15 de desembre.

El secretari general del Ministeri de Sanitat, José Martínez Olmos, va alertar que hi ha població de risc reticent a vacunar-se perquè la situació de l'any passat va fer perdre confiança en la vacuna.

LA XIFRA

55
per cent dels majors de 65 anys s'han vacunat a tot l'Estat. Altres anys, el percentatge arribava al 65%.

LA DATA

15.12.2010
és la data límit per vacunar-se contra la grip a Catalunya. La vacuna d'enguany inclou el virus AH1N1.

LA FRASE

És preocupant que situacions globals estiguin afectant la credibilitat de les vacunes
José Martínez Olmos
secretari general de sanitat
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.