Societat

Hotels i comerços de la Rambla aclamen el final dels ocellaires

Amics de la Rambla veu com “la millor solució” el tancament de totes les parades perquè “ni el continent ni el contingut” s'ajustava a la idea inicial

L'entitat va expressar a l'Ajuntament la disconformitat amb el resultat final

“Entre que les parades es quedin com ara o que no hi siguin, és millor que no hi siguin”. Així de clar va parlar ahir el president de l'associació Amics de la Rambla, Ramon Llamazares, que aplega hotels i comerços del passeig. Per l'entitat, el resultat de les noves parades no s'ajustava “a la filosofia del que es volia inicialment, ni en continent ni en contingut”.

Amics de la Rambla va estar al marge de la reconversió, precisa Llamazares, fins que al setembre, en veure els resultats, en va fer saber la disconformitat a l'Ajuntament. Els motius? “La nova parada no té un disseny de qualitat, han guanyat alçada i són una barrera física, no suma sinó que resta i és un problema per la Rambla”, argumenta Llamazares. Quant als nous productes, consideren que tampoc no s'ajusten a la idea de “productes culturals i de qualitat” fixada en el conveni signat fa un any, entre Ajuntament i els onze ocellaires de la Rambla.

“Des de l'associació lamentem que s'hagi arribat a aquest punt, no voldríem que es perjudiqués els operadors”, precisa. Creu que es podria recuperar la idea de retornar les parades a l'interior del mercat de la Boqueria, de qui depenen. Una opció que ahir també va proposar el grup d'ERC, qui més ha batallat pel final de la venda d'ocells a la Rambla, però que va criticar, com la resta de l'oposició, la improvisació d'aquesta decisió. L'oposició va demanar reiniciar el diàleg amb els paradistes.

Els ocellaires –dels onze que hi ha, nou ja venen altres productes– plantaran cara a la mesura per la via judicial. A més, van manifestar que els establiments dels laterals del passeig els havien pressionat, perquè hi veien una competència directa. Sobre això, Amics de la Rambla va llançar pilotes fora: “a l'associació hi ha comerciants, hotels, veïns, equipaments culturals, la Boqueria, i la posició és compartida per tota la junta”, va concloure.

L'alcalde Jordi Hereu va defensar ahir en primera persona la mesura de tancar les parades per generar “més espai i menys ganes de treure beneficis excessius a curt termini”. La decisió d'Hereu desfà tot un procés vetllat per l'exregidora de Ciutat Vella, Itziar González.

El procés esperpèntic seguit amb els ocellaires provoca una situació surrealista: a dia d'avui, a falta dels difícils acords amb els paradistes, hi ha dues parades d'ocells obertes que incompleixen l'ordenança d'animals, a partir de la qual va començar tot. I un darrer detall: l'Ajuntament es va quedar una de les antigues ocelleries per posar-hi un punt de turisme. Un punt que, ara per ara, no pensa tancar.

Els floristes pateixen pel seu futur

La decisió de l'Ajuntament d'eliminar primer els ocellaires i, ara, les parades que els han substituït no només ha entristit els floristes sinó que també els ha posat en situació d'alarma. La presidenta de l'Associació de Floristes, Carme Romero, reconeixia ahir que ja no està segura que un negoci amb una tradició de 160 anys tingui futur. “Si m'haguessin preguntat fa uns anys si algun dia arribarien a desaparèixer els ocellaires, un col·lectiu que per mi era una torre inamovible, hagués dit taxativament que no. Ara ja no m'atreveixo a dir res”. La Carme Romero està cansada i molt desil·lusionada. Ella ha representat els dos col·lectius, els floristes i els ocellaires, en les negociacions amb l'Ajuntament i té molt clar que mai no els han tingut en compte. “És molt injust que no t'escoltin, que no hagin volgut trobar una solució raonable i estem molt preocupats, perquè veiem com canvia la Rambla sense adonar-nos-en”, comenta.

En els últims mesos ha hagut de respondre moltes vegades la mateixa pregunta. La gent passa i s'interessa pel futur de les parades de flors. “Em demanen si a nosaltres ens passarà el mateix que als ocellaires i ja no sé que contestar”, manifesta la presidenta del col·lectiu. I ho diu amb pena, perquè està convençuda que si algun poder tenen encara els paradistes “és el poder sentimental”. Ho va entendre fins i tot Woody Allen quan, segons Romero, va voler filmar una escena de Vicky Cristina Barcelona entre les flors de la Rambla. “Va insistir en col·locar també una parada d'ocells al mig i es va haver d'improvisar”, recorda.

“Que tornin els ocells”

Els paradistes diuen que “no entenen res”
Molta gent opina que les noves parades no agraden i aposta per recuperar els ocells
Virtudes Pérez

Els nous aparadors –la majoria gastronòmics– que han substituït les tradicionals parades d'ocells no deixaran petjada en la història de la Rambla. Ningú no s'atura a contemplar-los ni els fa fotos. Han deixat de ser un reclam turístic i molta gent reconeix obertament que troba a faltar els ocells. Ahir, un dia després de conèixer la notícia que l'Ajuntament ha decidit tancar també aquestes noves parades, algunes persones no n'amagaven la satisfacció. “No em van agradar des del primer moment. Més val que treguin això i tornin a posar els ocells”, comentava la Pilar Mendoza, de 77 anys, una dona que no s'ha acabat d'acostumar a la desaparició de les parades centenàries. “Els ocells m'agradaven. L'últim el vaig comprar on ara hi ha una parada de gelats i, es clar, no és el mateix. Els ocells feien la Rambla més alegre”, afegia la dona.

La Maryan, una adolescent de Cerdanyola que disfruta passejant per la Rambla, mostrava ahir el seu estupor per l'última decisió de l'Ajuntament. Ella preferia els ocells, “perquè la gent s'entretenia mirant-los”, però un cop substituïts no acaba d'entendre que ara eliminin les noves parades. “Així sortim perdent tots. Ningú no guanya”, comentava. La Maite, una dona que treballa en el sector del turisme, va carregar durament contra l'Ajuntament per com ha portat tot el procés. “La desaparició dels ocells és una pena, perquè eren una tradició de tota la vida”. Lamenta especialment que els hagin substituït “per parades que inciten el consum de productes que disparen el colesterol”. I adverteix: “El reclam turístic de Barcelona és la Rambla i van a enfonsar-la”.

Qui tampoc no entén la decisió de l'Ajuntament és José Cuenca. Ell era propietari de cinc parades d'ocells i després de set anys de negociacions va arribar a un acord per reconvertir-les. Ja n'ha remodelat tres –dolços, gelats i titelles–, té una en obres i una altra d'animals que es tancarà directament sense pas previ. “Estic commocionat. Ells han dissenyat les parades i ara les volen treure, perquè no els hi agraden. Està clar que han pensat que és millor que no estem en la remodelació de la Rambla”, explica.

Cuenca lamenta les maneres i la falta de sensibilitat de l'equip de govern. “Ens hem gastat diners en les parades, en comprar gènere per les parades. Hem implicat la família i els amics i hem invertit molta energia i molta il·lusió. Esperem que encara ens quedin forces per lluitar contra aquesta injustícia”, comenta. Si finalment es confirma el tancament, Cuenca rebrà una indemnització, però la decisió deixarà al carrer molts empleats que no tenen alternativa. És el cas de Juan Salmerón, que fa 21 anys que és a la Rambla. “La veritat, que diguin que les treuen, perquè no els agrada el seu disseny i em deixin sense feina en temps de crisi, no em sembla gaire normal”.

Un llarg procés cap al no res

Gener del 2004

Entra en vigor la nova ordenança sobre protecció, tinença i venda d'animals de l'Ajuntament, que s'afegeix a la llei de protecció dels animals de la Generalitat. Prohibeixen explícitament la venda d'animals al carrer.

Setembre del 2006

L'Ajuntament diu que comença a negociar amb els ocellaires perquè pleguin. Algunes parades encara paguen la reforma de la parada de vuit anys abans.

Febrer del 2009

El consistori proposa als ocellaires que s'agrupin tots en una sola parada.

Novembre del 2009

Vist que l'agrupació en una sola parada és inviable, Ajuntament i ocellaires signen un conveni per a la reconversió, per passar així a vendre productes amb denominació d'origen i culturals, entrades, gelats, dolços artesanals o articles de regal. Havia de quedar una petita parada d'ocells adequada a la normativa, però el propietari ho descarta.

Juliol del 2010

Obren les primeres parades reconvertides, amb un disseny exterior nou fet per l'Ajuntament. Al setembre hi ha sis parades amb disseny nou, i a partir d'aleshores a tres les fan obrir amb el disseny antic.

30 de novembre del 2010

En una comissió municipal, l'Ajuntament diu que ha encarregat refer el disseny de les noves parades.

14 de desembre del 2010

El govern anuncia que vol que pleguin tots els ocellaires.

L'oposició critica la mesura i el govern per improvisar

A.B. / Agències

Tota l'oposició en bloc va coincidir a criticar la improvisació de la mesura d'eliminar totes les parades d'ocellaires. CiU va reclamar començar de nou el diàleg amb els paradistes i va acusar l'Ajuntament d'“incompetència”. Junt amb el PP, els dos grups van subratllar els 240.000 euros que el consistori ja ha llançat en el procés. ERC, que sempre ha demanat que no es venessin animals a la Rambla, va criticar “les decisions desencertades” del govern, a qui va instar a reobrir el diàleg amb els ocellaires, els quals proposa situar a la Boqueria o als laterals del passeig.

L'alcalde, Jordi Hereu, va defensar “l'encert” d'eliminar les parades per “la indesitjable” sobreocupació del passeig i perquè hi havia activitats que no tenien a veure amb el pacte. ICV va celebrar que “s'aposti per una Rambla més ciutadana”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.