Societat

barcelona

Posen càmeres per combatre el narcotràfic a Trinitat Vella

El primer dels dos dispositius de videocontrol que es col·locaran als punts calents del barri es va instal·lar ahir

Els veïns aplaudeixen la mesura, però recorden que la problemàtica persisteix

Primer va ser reforçar la presència policial a la zona. I ara toca instal·lar videocàmeres al carrer. El combat que des de fa anys es duu a terme al barri de Trinitat Vella contra el tràfic i consum de drogues és una lluita per etapes on tota estratègia suma. Ni autoritats ni veïns no amaguen, però, que una problemàtica tant enquistada com aquesta no serà fàcil de resoldre, tot i que en les últimes setmanes s'hagi notat un descens en la intensitat. El narcotràfic no ha desaparegut, però ara és menys visible.

En aquesta tàctica d'assetjar-lo des de diferents fronts, ahir es va col·locar una càmera de control a la confluència de la Via Barcino i el carrer Foradada. Aquest és un dels punts de Trinitat Vella on hi ha més venda d'estupefaents, i no es difícil trobar-hi xeringues al terra que en donen fe. En els propers dies es posarà un segon dispositiu de control al barri, concretament al carrer Pare Pérez de Pulgar. A principis del 2011, ambdues han d'estar en funcionament.

Els veïns portaven anys reclamant aquesta mesura i, per tant, l'han rebut amb satisfacció. “Tot el que serveixi per ajudar el problema, benvingut sigui, tot i que no s'espera que sigui la panacea”, declara Luis Quero, president de l'Associació de Trinitat Vella. En aquesta línia demanen que les càmeres no substitueixin la presència dels efectius policials que últimament patrullen la zona amb més intensitat. La regidora de Seguretat, Assumpta Escarp, ahir s'hi va comprometre. Per no baixar la guàrdia, els veïns es continuaran manifestant, passades festes, cada dijous per reclamar que es lligui curt els clans de narcotraficants. Ara bé, també reconeixen que la pressió més gran a què són sotmesos, comença a donar tímids resultats: “Continua havent-hi tràfic, però ara potser no és tant descarat”, assegura Quero. Segons dades policials, entre 70 i 80 toxicòmans es desplacen diàriament a Trinitat Vella per comprar-hi droga. Aquesta realitat, però, no ha aconseguit que les entitats i col·lectius del territori, que demanen que no es faci servir la droga “per estigmatitzar tot un barri”, es resignin.

LA FRASE

Les càmeres són una bona mesura, però no resoldran per si soles el problema de la droga al barri
Luis Quero
president de l'associació de veïns de trinitat vella

Ordinadors tàctils per a Guàrdia Urbana i Bombers

Coincidint amb el muntatge de la primera videocàmera de control de Trinitat Vella, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i la regidora de Prevenció i Seguretat, Assumpta Escarp, van presentar ahir un nou dispositiu tecnològic per a la Guàrdia Urbana i els Bombers. Es tracta d'un ordinador tàctil que s'anirà instal·lant de manera progressiva a 110 vehicles d'ambdós cossos. El giny permetrà tenir accés a bases de dades d'antecedents policials, al padró municipal, a informació cartogràfica dels indrets on s'hagi de prestar un servei i als protocols d'actuació ja establerts per a cada tipus d'emergència. Així, i a tall d'exemple, els bombers que hagin d'extingir un foc en una indústria, podran saber en línia si s'hi emmagatzemen matèries perilloses, i de quin tipus, o si disposa de mesures contra incendis, entre molta altra informació. A més, a través d'aquest ordinador també es podrà redactar l'informe corresponent de la incidència que s'hagi hagut de cobrir. Segons Escarp, això permetrà estalviar comunicacions per ràdio i millorar l'eficàcia dels serveis. A hores d'ara, ja hi ha sis vehicles de la Guàrdia Urbana i dos dels Bombers que compten amb aquest nou dispositiu, la qual cosa ha representat una inversió inicial de 296.880 euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.