Societat

societat

Restauradors i clients compleixen la llei del tabac

La venda de paquets de tabac als bars ha baixat

Propietaris de bars i restaurants de la demarcació diuen que és aviat per fer una valoració dels efectes econòmics de la normativa

Els propietaris dels bars i restaurants de Girona i els seus clients compleixen, majoritàriament, la llei antitabac, de manera que en la primera setmana de vigència de la nova normativa la tònica dominant ha estat la normalitat. Així ho ha manifestat el gerent del gremi d'hostaleria de Girona, Jesús Pastor. És aviat, però, per fer algun tipus de valoració econòmica, tot i que, segons Pastor, les cafeteries petites, especialment les que estan situades en barris, són les que, amb més probabilitat, notaran menys ingressos a la caixa. Els bars i restaurants que tenen terrassa s'afanyen a instal·lar –amb autorització prèvia de l'Ajuntament– estufes a l'aire lliure per als fumadors i, segons Pastor, n'hi ha que fins i tot es plantegen repartir mantes entre els clients. El president del gremi d'estanquers a la demarcació, Jaume Gou, es mostra preocupat per les primeres dades que han recollit entre els associats. Als estancs, la venda de tabac ha baixat entre un 10% i un 12%, i les màquines de tabac n'han deixat d'expendre un 18%. “Si ha baixat la venda de tabac per mitjà de les màquines que hi ha instal·lades als bars, segurament també atenen menys clients”, raona Gou, que creu que per fer una valoració més fidedigna de les repercussions econòmiques cal esperar uns mesos.

La Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona assegura que bars i restaurants s'estan adaptant a la nova llei, però lamenta que aquesta adaptació, com ara la instal·lació d'estufes a les terrasses, torni a repercutir en les seves butxaques, igual que va passar amb la llei del 2006. “Sentim poc suport de l'administració”, va dir un portaveu.

La llei antitabac no ha afectat la facturació dels locals d'oci nocturn, segons afirma el president de la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats Recreatives Musicals (Fecasarm), Joaquim Boadas. Algunes discoteques han reforçat el personal que controla l'accés de clients que surten a fora a fumar i la Fecasarm demana a l'administració subvencions per mantenir aquest personal adduint que la via pública no és competència seva.

LA XIFRA

18%
Aquest és el descens en la venda de tabac que s'ha registrat a les màquines de tabac dels bars.

LA FRASE

A més d'estufes a les terrasses, alguns establiments repartiran mantes entre els clients
Jesús Pastor
GERENT DEL GREMI D'HOSTALERIA DE GIRONA
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.