Societat

CARLES VALLVÉ

CREADOR DEL BUTINET, EL JOC DE LA BOTIFARRA A INTERNET

“Es juguen mil partides de botifarra al dia a internet”

Què és el Butinet?

És el joc de la botifarra a internet. Amb els anys s'ha fet una gran comunitat d'adeptes a la botifarra i també es munten trobades, campionats...

Com l'engendra aquest portal?

Neix per necessitat, perquè quan vaig aprendre a jugar-hi, al bar del poble [als Molnars, Tarragona], vaig pensar que també s'havia de poder practicar a internet. Perquè per jugar han de ser quatre i no sempre trobes els amics disponibles. Al Butinet sempre en trobes.

Quin és el perfil dels usuaris?

Hi ha de tot; des del noi jove que ha ensenyat a jugar el seu avi per internet a l'avi que no ha tocat mai un ordinador i intenta aprendre'n a base de jugar a la botifarra. Predomina la franja d'edat entre els 30 i els 50 anys i hi ha indistintament homes i dones, al contrari que al bar, on per tradició no hi juguen tantes dones.

A molta gent gran, doncs, li ha servit per introduir-se en el món d'internet...

Sí, hi ha un munt d'exemples de gent gran que n'han après gràcies a aquest portal. Igual com també hi ha qui ha après a parlar català pel Butinet, perquè gairebé tothom parla en català en el xat.

Això vol dir que la majoria dels usuaris són catalans?

La botifarra és un joc català i gairebé tothom que hi juga és dels Països Catalans. Tot i que hi ha excepcions, per exemple un senyor de Nova Zelanda que tenia curiositat per aprendre a jugar-hi i n'hi vam ensenyar, en anglès. També hi ha gent d'Andalusia i d'altres llocs.

El Butinet ha servit per exportar aquest joc tradicional català?

Més que per exportar, diria que ha ajudat a difondre'l a dintre a Catalunya. Perquè fa uns anys la botifarra era un joc de bar, copa i puro, i des que hi ha Butinet es fan més campionats, es juga més.

Ha reactivat un joc que a poc a poc va desapareixent?

Sí, perquè un noi de 15 anys difícilment va a un bar a jugar a la botifarra i ara hi juga a internet. No crec que el joc s'acabés perdent, però el Butinet ha ajudat a promoure'l i a fer-lo créixer.

Quins són els avantatges i inconvenients de jugar-hi per via telemàtica?

L'inconvenient principal és la manca de contacte físic i que no veus la cara dels companys. Tot i que hi ha un xat i hi pots parlar, no és tan càlid com a l'entorn d'una taula. Un altre problema és que al bar difícilment un jugador marxarà a mitja partida, i a internet és molt fàcil pitjar una tecla i marxar. D'avantatges n'hi ha molts, sobretot que hi ha jugadors a qualsevol hora del dia i de la nit. També hem après altres formes de jugar: a Tarragona i Lleida es juga en la modalitat lliure, i a Girona i part de Barcelona, en l'obligada.

Quantes partides es juguen al dia?

Es juguen mil partides al dia de mitjana. I en el darrer any s'han jugat 613.000 partides. Estic impressionat per com ha crescut el Butinet des del naixement.

I l'usuari amb més partides jugades, quantes en porta?

Hi ha un usuari que des del juliol de 2008 fins ara ha jugat més de 20.000 partides a la botifarra. Aquest és un cas extrem.

Que té la botifarra que enganxa?

És un joc d'atzar però amb molta part de lògica, de memòria... La gent gran manté la ment activa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.