Societat

La contra

“Ja hi sou tots?”

El Pare Pelegrí i 1.224 acompanyants arriben avui a Tossa després de complir el vot del poble a l'ermita de Sant Sebastià de Santa Coloma

A les onze del matí, i per algú que casualment ahir aterrés al restaurant El Molí de la Selva, a la carretera que va de Vidreres a Llagostera, res li podia fer sospitar què passaria allà una hora després. El dia esplèndid que va fer al paratge, i sobretot el silenci i la soledat de les onze, no anunciaven pas el canvi d'escenari que s'esdevindria. A mida que avançaven els minuts s'hi van anar apropant algunes persones, grans i la majoria dones, que esperaven l'arribada del Pare Pelegrí i dels fidels que l'acompanyen des de Tossa. Cada any, des del segle XIV, el poble envia un pelegrí que recorre a peu, amb els centenars d'acompanyants, els 40 quilòmetres que van des del municipi fins a l'ermita de Sant Sebastià de Santa Coloma de Farners, per tal d'agrair-li el miracle d'haver deslliurat la vila d'una pesta. Avui tornaran a casa. Justament al pont del Molí del costat del restaurant es farà el recompte.

Maria Vendrell, que aviat farà 80 anys, és una de les primeres que s'esperava ahir, passejant i mirant a estones el camí per on han d'aparèixer els tossencs que acompanyen el Pare Pelegrí d'enguany, l'advocat Francesc Zucchitello Coris, casat i amb dos fills. Maria Vendrell s'havia d'afegir a la peregrinació des del molí, i explicava amb resignació: “Abans ho feia des de Terra Negra –el límit del terme municipal on el Pare Pelegrí aplega tothom amb el crit tres vegades de: “Ja hi sou tots?”–, però aquest any no ha pogut ser per qüestions de salut. Ja fa 28 anys que ho faig, i fins que duri”, puntualitza. Pere Solà, tossenc de 62 anys que hi ha participat els darrers 33 amb l'excepció d'enguany –la salut també–, destacava el moment de la tornada del Pare Pelegrí a Tossa, l'endemà, quan ja ha fet el tradicional vot del poble a l'ermita de Sant Sebastià de Santa Coloma. “L'arribada és preciosa, és per viure-ho”. La seva dona hi afegeix: “El silenci absolut al poble és excepcional, només se sent el so dels ciris cremant –les atxes– i els qui vénen de fora es queden astorats per la devoció amb què es viu”. Cap a les dotze del migdia van arribar els primers devots, els que van descalços, els capdavanters, que han fet les promeses al sant. Gemma Fortalins, de 41 anys, s'hi havia afegit des de Terra Negra. Fa 31 anys que fa el pelegrinatge, i en fa 22 que hi va descalça. Els moments més emotius per ella són les dues misses, la de Tossa a trenc d'alba el mateix dia 20 i la del 21. Alguns continuen amb una prometença de la tradició familiar, quan potser la seva àvia va fer la promesa al sant, i va continuar la seva mare i ells han respectat l'herència. Molts destaquen la duresa enguany de la baixada de Santa Seclina “amb unes pedres grosses que fan mal als peus”, acusa adolorida l'Anna.

Quan tots han rebut el vot del Pare Pelegrí, un cop passen pel pont del Molí, es fa el recompte: primer els descalços, 80 (30 homes i 50 dones) i després els calçats, 1.144 (571 homes i 573 dones). Un total de 1.224 persones aquest any que anuncia el tinent d'alcalde de l'Ajuntament, l'antic síndic, Joan Antoni Hervías. Minuts després, l'autocar amb les pertinences marxa, i la policia i els serveis d'assistència que han atès peus malferits lleus i alguna gastroenteritis també se'n van. El Pare Pelegrí i els acompanyants continuen el camí, via Santa Coloma, han de complir el vot de vila, com any rere any des d'en fa més de 600.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.