Societat

SOCIETAT

La crisi fa que més gent gran demani ajut a la Creu Roja

L'últim any va augmentar en un 60% el nombre d'usuaris del servei de l'acompanyament a domicili per part de voluntaris

Molts avis s'han quedat sense el suport de l'entorn familiar

Els voluntaris de la Creu Roja que presten el servei d'acompanyament a domicili a gent gran van atendre l'any passat 1.700, un 62% més que els 1.076 usuaris atesos el 2009. Segons va assegurar ahir el coordinador autonòmic de l'entitat, Enric Morist, en una jornada a Girona, el col·lectiu de gent gran és víctima de manera directa o indirecta la crisi, de manera que en el darrer any ha augmentat significativament el nombre de persones que s'han adreçat a la Creu Roja buscant ajuda. La directora d'intervenció social de l'entitat a Girona, Merche Sánchez, va explicar que fins a l'arribada de la crisi els familiars de les persones grans els ajudaven econòmicament a sortir-se'n i que ara, en el context econòmic actual, molts familiars no poden ajudar els avis. Així que, a banda de proporcionar-los companyia i ajudar-los a fer gestions com ara anar a comprar o anar al metge, l'entitat també els proporciona alguns objectes que els ajuden a desenvolupar la seva autonomia, com ara agafadors en alguns espais, com poden ser els lavabos, caminadors i estris especials per menjar. També els posen al seu abast recursos per reduir al màxim el consum energètic, donant-los, per exemple, bombetes de baix consum i dosificadors per a les aixetes. “No pot ser que una persona gran que està sola a casa passi les tardes d'hivern amb els llums apagats per estalviar, tal com han constatat algun cop els voluntaris”, va indicar Sánchez.

A banda d'aquests ajuts de tipus material, els voluntaris de l'entitat que treballen amb gent gran –400, a la demarcació– s'han trobat en el darrer any que una part d'aquest col·lectiu necessita ajuda de primera necessitat, és a dir, d'aliments. D'aquí que des de l'entitat s'hagin muntat uns paquets d'aliments especialment pensats per ajudar la gent gran a seguir una dieta adequada a la seva edat. En aquest sentit, Morist va indicar que, arran de la crisi, “l'entitat ha retornat als seus orígens fent acció humanitària pura i dura”. En el darrer any, la Creu Roja va distribuir 40.000 paquets d'aliments a la població catalana que viu en situació de pobresa.

La Creu Roja de Girona va celebrar ahir una jornada d'àmbit català sobre bones pràctiques per atendre la gent gran en el context de crisi. Un total de 87 voluntaris i tècnics de l'entitat van participar en la jornada.

LA XIFRA

36.000
són les persones grans de Catalunya
a les quals Creu Roja va atendre l'any passat amb diversos programes.

LA XIFRA

40.000
és el nombre de paquets d'aliments
que l'entitat va repartir el 2010 entre la població més necessitada.

LA FRASE

L'entitat ha retornat als seus orígens i ara mateix es troba fent acció humanitària pura i dura
Enric Morist
coordinador autonòmic de creu roja
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.