Societat

La CE admet que no pot impedir a Camps tancar els repetidors de TV3

Brussel·les recorda que “la diversitat lingüística és una part important de la identitat d'Europa”

Fa una setmana la Comissió Europea va lamentar la reducció de l'oferta d'emissores en català a la Catalunya Nord

Una setmana després que la CE lamentés la “reducció de l'oferta lingüística” que suposa el tancament d'emissores catalanes a Perpinyà, l'executiu comunitari admet ara que no té competències per impedir que es tanquin els repetidors de TV3 al País Valencià.

“La diversitat lingüística és una part important de la identitat d'Europa i creiem que els mitjans de comunicació són essencials per promoure el multilingüisme”, ha afirmat el portaveu comunitari de Multilingüisme, Dennis Abbott, però “són els estats membre els que controlen els sistemes de transmissió”. “La CE no pot anar a València i dir: Heu de permetre l'emissió de cadenes d'una altra part d'Espanya”, conclou.

Les emissores de ràdio catalanes Flaix FM, Ràdio Flaixbac i RM Ràdio van desaparèixer de les ones de Perpinyà la tardor passada. El Consell Superior de l'Audiovisual francès havia adreçat una carta formal a l'Estat a l'estiu, ordenant les cadenes que no emetessin en territori francès ja que, al·legaven, interferien a les emissions de Radio Nostalgie i Radio Catalogne Nord. La setmana passada, i com a resposta a una pregunta parlamentària de l'eurodiputat convergent, Ramon Tremosa, la CE va lamentar la reducció de l'oferta lingüística en les emissions de ràdio a la Catalunya Nord.

En aquella ocasió, la comissària de Multilingüisme, Androulla Vassiliou, va recordar a Tremosa que l'executiu comunitari “dóna suport a la diversitat lingüística i considera que els mitjans poden vèncer les barreres lingüístiques i apropar als ciutadans la cada vegada major varietat de llengües i cultures presents a la UE”, tot i reconèixer que les competències jurídiques són “responsabilitat exclusiva” de cada Estat i que les tres cadenes catalanes “no van sol·licitar al CSA una autorització per transmetre a França”.

El cas valencià


La situació al País Valencià va encara més enllà de la que viu el Rosselló. La Generalitat Valenciana va iniciar, al 2007, una campanya de tancament dels repetidors la majoria propietat de l'associació Acció Cultural del País Valencià, que permeten veure TV3 en territori valencià.

El govern popular de Francisco Camps posa en entredit la continuïtat de les emissions de TV3 en territori valencià al·legant que necessita que l'executiu espanyol li cedeixi un nou múltiplex on ubicar el senyal de la televisió catalana i el d'altres televisions de territoris veïns. El setge als repetidors s'uneix al rebuig del govern espanyol a tramitar la ILP Televisió Sense Fronteres, subscrita per 651.650 signatures, que regularia l'intercanvi d'emissions entre territoris que comparteixen llengua.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.