Societat

l'article

Decennals + escola = identitat

Un dels encerts d'aquestes Decennals ha estat la creació d'una comissió de Decennals a les escoles. A l'entorn d'aquesta comissió, una colla de mestres compromesos s'ha encarregat de preparar materials didàctics pensats per als diversos nivells d'educació infantil i primària i que giren a l'entorn dels elements tradicionals i festius de la Candela. Cossetània –què seria de la cultura vallenca sense Cossetània?– ha aplegat i editat una completa mostra d'aquests materials didàctics. El títol és llarg i complet: El seguici cerimonial i els xiquets de Valls a les escoles. Per reblar el clau, el llibre s'acompanya d'un CD amb les músiques tradicionals de la festa vallenca: el marxós ball de la mulassa, el vibrant toc de gralla d'entrada a plaça, la festiva melodia del ball de l'àliga... La cultura popular vallenca és rica i ofereix un món de possibilitats als mestres perquè ajudin a construir allò que és tan necessari en aquests temps de globalitzacions i moviments migratoris: la identitat cohesionadora de les petites comunitats.

Ni Valls, ni cap altra ciutat o poble del nostre país serà ja mai més el que havia estat. El percentatge de població que pot dir que els seus pares ja eren del mateix lloc on ells viuen serà, en territoris dinàmics com el català, relativament baix. Normalment, i a tot estirar, la meitat del cens. En un context, doncs, en què moltes famílies no transmeten amb força el valor de la identitat local, el paper de l'escola esdevé clau, tant per als nens com, a través d'ells, per a les pròpies famílies foranes. L'escola, així, capgira els papers: el motor de l'arrelament de la família a la ciutat és el nen, i és ell qui empeny els pares a gaudir de la cultura tradicional vallenca. I és ell qui explica els orígens de la festa, les característiques del bestiari, el lèxic casteller, etc. Tot això no s'improvisa, i la feinada que hi ha darrere els centenars de propostes didàctiques que conté el llibre és digna d'elogi. Feinada que han fet els mestres fora d'hores de classe, fora de jornada laboral, de franc i manllevant hores de temps lliure. I encara n'hi ha que diuen que tenen massa vacances!

A les escoles i els instituts de Valls s'ha fet una molt bona feina per construir identitat i arrelament. L'escola, com en tantes altres coses, ja ha fet el primer pas.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.