Societat

BARCELONA

L'amo d'un bar sorollós accepta 18 mesos de presó

La fiscalia li rebaixa el càstig sol·licitat perquè ha pagat la indemnització a la parella d'afectats

El local musical, situat al barri de la Barceloneta, duplicava el límit màxim de decibels permesos

“Fa nou anys que li demano que baixi la música. Es va aprofitar de la nostra amistat. Ens posàvem al llit i sentíem el bum, bum, bum de la música. El soroll m'ha provocat haver d'estar sota tractament mèdic: tinc pànic d'anar a dormir. Només calia que em demanés perdó, i ara, volem justícia”. Maribel Lloret, acompanyada del seu marit, Javier Fernández, relatava així el malson viscut des de fa anys perquè té sota casa, al carrer Ginebra de la Barceloneta, un bar sorollós, el Jai-ca.

El titular d'aquest bar, Jaime Tomillero, havia de ser jutjat ahir a l'Audiència de Barcelona, i la vista va ser fugaç perquè es va resoldre amb una conformitat. Inicialment, la fiscalia sol·licitava que Tomillero fos condemnat a quatre anys de presó: tres per un delicte contra els recursos naturals, la salut i el medi ambient, i un any més per un delicte de lesions. Al final, el fiscal va rebaixar-li la petició de pena a 18 mesos de presó en retirar el delicte de lesions i en considerar un atenuant molt qualificat que el processat ja hagi aportat els 16.000 euros que li reclamava com a indemnització per a la parella afectada, i que hagi fet reformes al seu negoci.

L'acusat va acceptar aquest any i mig de presó perquè es lliura d'entrar a un penal –no té antecedents–. Abans del judici, el lletrat de l'amo del bar, Eugenio Chica, advocava per la seva absolució en afirmar que tenien informes que indicaven que “el soroll del carrer superava els límits permesos amb el bar tancat”.

Segons l'escrit de la fiscalia, el bar, que obria de les vuit del matí fins a les dues de la matinada, va instal·lar el gener del 2008 un equip de música, amb amplificador i altaveus, que no tenia el preceptiu limitador-controlador de so. Entre els mesos de maig del 2008 i juliol del 2009, la parella va denunciar en tres ocasions a l'amo del bar a la Guàrdia Urbana.

Finalment, el juliol del 2009, la policia judicial adscrita a la fiscalia d'Urbanisme i Medi Ambient va fer una inspecció ocular del bar, i els índexs d'emissió sonora registrats en el pis dels veïns provocats per l'aparell de música del bar van ser de 53,53 a 75,70 decibels, superiors al límit màxim que permet la normativa vigent, que se situa en els 30 decibels. Aquest soroll va provocar un trastorn depressiu ansiós a Maribel Lloret, segons recull l'escrit de la fiscalia. També s'hi afegia que l'amo d'aquest bar de Ciutat Vella, en tenir coneixement que era investigat per la fiscalia, va iniciar-hi les obres d'insonorització.

LA XIFRA

16.000
euros
reclamava la fiscalia a l'amo del bar Jai-ca com a indemnització per a la parella de veïns afectats.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.