Societat

societat

Els trabucaires denuncien que fa tres anys que la Guàrdia Civil els persegueix

Consideren que la prohibició dels últims actes n'és una prova

El cos policial diu que fa els informes però que qui decideix és la delegació del govern espanyol

Els trabucaires de Catalunya estan farts de la “persecució” que pateixen de la Guàrdia Civil. En només dos mesos han vist que dos actes previstos a Castellar del Riu (Berguedà) i a les Masies de Voltregà (Osona) han estat prohibits perquè s'ha considerat que l'arribada del patge i els Reis d'Orient i un acte per commemorar els màrtirs de 1714, organitzat per Òmnium Cultural, no es podien considerar festes tradicionals catalanes. En l'acte que es va celebrar diumenge a les Masies de Voltregà hi participaven grups de trabucaires i els miquelets i no es va poder disparar ni un sol tret. En substitució, es va fer un minut de silenci. La raó és la prohibició de la Guàrdia Civil, a través de la Subdelegació del Govern, i l'amenaça d'una sanció econòmica important.

El col·lectiu de trabucaires es queixa que en els últims tres anys s'ha endurit el reglament i acusen les autoritats de patir “miopia política”. De fet, ja han enviat al·legacions perquè en la propera modificació de la llei no sigui la Guàrdia Civil qui faci els informes sinó que siguin els alcaldes qui decideixin si poden participar en un acte cultural. “No ha de ser la Guàrdia Civil qui decideixi on podem participar”, hi afegeix el president dels trabucaires, Antoni Moliné. El president explica que en els últims tres anys han notat un enduriment del reglament, que gairebé s'ha convertit en una persecució. Moliné assegura que durant els últims anys “s'ha fet molta feina” i és per aquest motiu que es mostren decebuts amb l'actitud de les autoritats. El president de l'entitat es refereix a la tasca que s'ha fet per aconseguir que tots els trabucs estiguin en regla, que els trabucaires disposin de les llicències d'armes i fins i tot s'ha mantingut una estreta col·laboració amb el cos policial per tal de complir amb els requisits. “Amb aquestes actituds deixen clar que no han entès res”, es queixa el president dels trabucaires, que es reivindiquen com a representants d'una recreació històrica.

Una altra de les queixes és que un trabuc es consideri com una arma. “Si entressis a atracar un banc amb un trabuc, la gent es moriria de riure”, assegura Moliné. “Té una qualificació que no li pertoca”, hi afegeix. La Guàrdia Civil nega les acusacions i en última instància responsabilitza la delegació del govern espanyol, que és la que té l'última paraula. Fonts de la Guàrdia Civil van assegurar ahir que es limiten a aplicar el reglament d'utilització d'armes a la via pública. Pel que fa a la delegació del govern espanyol, ahir no va respondre a aquest diari.

El trabuc té una qualificació d'arma que no li pertoca
Antoni Moliné
president dels trabucaires de catalunya
No ha de ser la Guàrdia Civil qui decideixi on podem participar i on no els trabucaires
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.