Societat

CRISTINA ANTOLÍN

MISSIONERA I CIRURGIANA

“Hi ha molta gent solidària, tot i el context de crisi”

Dirigeix un centre hospitalari al Camerun i ha vingut a Girona a donar suport a la campanya contra la fam de Mans Unides. Pensa que hi ha prou consciència social de la pobresa que hi ha al món?

Hi ha persones que no tenen prou consciència de la necessitat del seu suport però cal destacar que hi ha molta gent solidària, tot i la crisi. La pobresa és un tema que a vegades incomoda, perquè posa de manifest la necessitat de compartir, però hi ha moltes persones disposades a ajudar.

La campanya, dins la qual es farà una col·lecta el cap de setmana a les esglésies de la diòcesi de Girona, se centra en la lluita contra la mortalitat infantil. Què es pot fer perquè la gent reaccioni?

Cada dia moren 30.000 nens de menys de cinc anys per causes relacionades amb la fam i la pobresa. La informació és bàsica, ja que a vegades no hi ha prou informació ni coneixement d'aquesta realitat.

Ens podria resumir la seva experiència com a directora del centre hospitalari dominicà Sant Martí de Porres?

Fa 26 anys que sóc a l'Àfrica i l'experiència és difícil de resumir, però el que cal destacar és que s'hi viuen situacions molt difícils i que no hi ha accés a un sistema de salut gratuït. Moltes malalties es podrien evitar amb prevenció i amb accés a aigua potable.

En un moment de crisi com l'actual, quin missatge es pot donar perquè no es redueixin els ajuts als països més necessitats?

El més important és pensar que es poden salvar vides, això ajudarà a compartir el que tenim. Amb deu euros, per exemple, es pot salvar la vida d'un nen amb paludisme greu. Cal pensar que, tot i la crisi, cal destinar tots els ajuts que es pugui als països necessitats. Els que ens arriben d'entitats com Mans Unides són molt importants i arriben en la seva totalitat, sense intermediaris.

Quines accions s'han pogut dur a terme?

Mans Unides ens ha ajudat molt. Un exemple és l'hospital que tenim a la capital del Camerun, que ha estat construït gràcies a l'ajut de diferents entitats, entre les quals hi ha Mans Unides. Gràcies a aquest hospital s'ha aconseguit reduir la mortalitat. També agraeixo la col·laboració en un projecte d'acompanyament a malalts de la sida i portadors de VIH. El govern ens dóna els medicaments però hi ha un treball a fer psicològic i social. Mans Unides ens dóna molt de suport en aquest projecte, que és molt humà i té uns resultats molt bons.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.