Societat

turisme

La Costa Brava atrau part del turisme que fuig del món àrab

El bon temps, a més de la seguretat, és un factor decisiu per al client anglosaxó

De moment, les principals destinacions no han detectat un augment de la demanda

El nombre de reserves ha crescut fins al 30%

Els conflictes que s'estan produint aquests dies en alguns països del món àrab estan obligant molts majoristes de viatges europeus a redistribuir els seus clients amb vista a les vacances de Setmana Santa a destinacions alternatives, entre les quals hi ha la Costa Brava. Lloret de Mar, Blanes, Tossa de Mar i Roses són alguns dels destins que es poden beneficiar més d'aquest canvi de ruta.

“Es tracta del segment de turista anglosaxó que havia triat Tunísia o Egipte pel clima i que, amb vista d'un canvi de país per passar les vacances, buscarà el bon temps de la costa catalana”, va explicar ahir el president de la Unió Catalana d'Agències de Viatges Emissores (Ucave), Rafa Serra. Per contra, el perfil del turista “més cultural” triarà altres destinacions.

A curt termini, els conflictes a Egipte i Tunísia repercutiran en un augment de fluxos cap a Catalunya, perquè “la gent vol anar a llocs segurs, tot i que la seguretat absoluta no hi és enlloc”, reconeix el president de l'Associació Catalana d'Agències de Viatges (ACAV), Francesc Carnerero. “La setmana passada em va arribar la notícia que un majorista europeu tenia viatges programats per a 150 persones setmanals per al juny i juliol a Tunísia i que ha decidit no fer-los per anar a Lloret de Mar”, va comentar Carnerero.

A la Costa Daurada no han percebut –almenys de moment– cap senyal que anunciï aquest augment d'afluència de turistes a curt termini, segons va dir ahir el gerent del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Octavi Bono. Tampoc hi ha cap previsió ferma de rebre fluxos de visitants derivats de les zones en conflicte per la Setmana Santa.

“Aquí, la temporada d'hivern és poc rellevant i, per Setmana Santa, l'activitat es limita molt als mercats català i espanyol i al turisme de proximitat”, explica Bono. Més enllà de la Setmana Santa, la cosa podria canviar. No obstant això, Bono considera que aquesta situació “no seria volguda ni desitjable”. A banda, alerta de l'“efecte rebot” que es pot produir més endavant si els països ara en conflicte ofereixen preus molt baixos per recuperar-se del daltabaix.

L'impacte dels disturbis a Tunísia i Egipte es deixarà notar, de ben segur, a les illes Balears. De fet, el touroperador britànic Thomas Cook, líder del sector, ja ha constatat que, en les últimes quatre setmanes, les reserves de turistes del Regne Unit a les illes han augmentat un 30%, segons va confirmar ahir el conseller delegat del grup, Manny Fontenla-Novoa. Canàries, Balears i les illes gregues són les destinacions més “beneficiades” per la inestabilitat a Egipte i Tunísia.

Els grans perjudicats són països com Jordània, Xipre i Turquia, destinacions de primer ordre que estan sent víctimes de la proximitat amb les zones calentes, tal com va avançar aquest diari la setmana passada. Els informes del cercador de vols Skyscanner.es constaten la caiguda de consultes sobre vols a aquests països, especialment a Jordània, on el descens és del 19%.

LA XIFRA

30
per cent
han augmentat les reserves de turistes britànics a les illes Balears en les darreres quatre setmanes.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.